Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заради коронавируса: Гръцкият туризъм ще отбележи спад от 60-70%

Свят

Заради коронавируса: Гръцкият туризъм ще отбележи спад от 60-70%

Заради коронавируса: Гръцкият туризъм ще отбележи спад от 60-70% - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се приходите за цялата година да бъдат едва 5,65 милиарда евро, което е по-малко от една трета от приходите за 2019 г.

Очаква се Гърция да отбележи драстичен спад в приходите от туризъм. Масово е намаляло търсенето на ваканционни пътувания от основните пазари на страната. Това е резултат от пандемията COVID-19, която се разрази в световен мащаб.

Според изследването на Института на Гръцката конфедерация по туризъм, озаглавено „Пандемията Ковид-19 и гръцкият туризъм“, спадът на разходите за самолетни пътувания и настаняване от немски, френски, италиански, британски и американски почиващи ще достигне между 60 и 70 процента.

Прогнозира се, че загубите на приходи през 2020 година ще бъдат значителни. Данните сочат, че те ще бъдат - 4% през първото тримесечие, 26% през второто тримесечие, 59% през третото и 11% през четвъртото тримесечие на годината. Трябва обаче да се има предвид, че все още не се знае кога ще приключат спешните мерки в Гърция и колко време ще бъде необходимо за възстановяването на пазарите.

За миналата година южната ни съседка отчита рекордните 18,179 милиарда евро печалба от поетите пътувания.

Ако тази година факторът COVID-19 не играеше роля, второто тримесечие щеше да донесе на гърците 4,7 милиарда, които сега са загубени.

Според консервативните оценки приходите за цялата година ще бъдат едва 5,65 милиарда евро, което е по-малко от една трета от приходите за 2019 г., става ясно от проучването INSETE.

По думите на генералния директор на INSETE Илиас Кикилиас пред „Катимерини“ в десетилетието на финансовата криза туризмът - с общо 260 милиона посетители и 143 милиарда евро приходи от чужбина - се очертава като вероятно най-важният стълб на гръцката икономика и заетост. Заради пандемията туризмът се е превърнал в един от първите засегнати сектори и то с голяма скорост и интензивност.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати