Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Затварят ресторантите и баровете в Каталуния, минават само на храна за вкъщи

Свят

Затварят ресторантите и баровете в Каталуния, минават само на храна за вкъщи

Снимка:

Затягането на ограниченията идва в момент, когато Испания се бори с едно от най-високите нива на заразяване в Европейския съюз

Каталуния налага нови ограничения в опит да овладее ръста на случаите на коронавирус. За последните 7 дни са регистрирани 11 хил. случая и властите в областта, която остана без премиер след съдебно решение, търсят начини да намалят разпространението на вируса. Там бе одобрена мярка, според която се затварят за посетители всички ресторанти и барове за следващите 15 дни, съобщи регионалното правителство.

През това време те ще могат само да продават храна за вкъщи. Търговските центрове пък ще работят с 30% от капацитета си, а фитнес залите - с 50%. Затягането на ограниченията идва в момент, когато Испания се бори с едно от най-високите нива на заразяване в Европейския съюз, с близо 900 000 заразени и над 33 000 смъртни случая.

Заради разпространението на коронавируса изпълняващият длъжността президент в областта Пере Арагонес иска да се ограничи придвиждането навън и събирането на много хора на едно място. Целта е да се избегнат приложените през пролетта пълна карантина и блокади.

„Мерките ще влязат в сила през нощта срещу петък и ще останат в сила първоначално 15 дни“, заяви Пере Арагонес.

В Барселона и областта за този период се спират също присъствените лекции в университетите и всички спортни състезания – федерални, училищни или частни.

Ситуацията там остава по-добра от тази в Мадрид, но в нито една испанска област не е взимана толкова драстична мярка тази есен, колкото ще е каталунската.

В момента степента на заразяване в района на Мадрид е 490 случая на 100 000 души през последните 14 дни, в сравнение с едва 263 в Каталуния - същия брой като в останалата част на Испания.                                                                                                                 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още