Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Не целувайте кучетата си! Померанче е с положителен тест за коронавирус, може да е заразено от човек

Свят

Не целувайте кучетата си! Померанче е с положителен тест за коронавирус, може да е заразено от човек

Не целувайте кучетата си! Померанче е с положителен тест за коронавирус, може да е заразено от човек - Tribune.bg
Снимка:

Няма доказателства, че домашни любимци като котки и кучета могат да бъдат заразени с вируса или да го предадат на хората

Хонконг предупреди хората да не целуват кучетата си. Това се случва след като пробата на един тестван померан е била положителна и е показала ниско ниво на коронавируса.

Въпреки това, според Световната здравна организация няма доказателства, че домашни любимци като котки и кучета могат да бъдат заразени с вируса или да го предадат на хората.

Кучето с положителна проба е поставено под карантина в център за животни в Хонконг в края на февруари. В момента неговото състояние е добро. То ще бъде тествано многократно и ще бъде пуснато само ако резултатите от теста бъдат отрицателни.

Д-р Чуанг Шук-кван, ръководител на клона от заразни болести на Хонконгския център за защита на здравето, заяви, че властите ще преминат през списъка с потвърдени пациенти с коронавирус, за да проверят дали има други домашни любимци, които смятат, че също трябва да бъдат тествани, съобщава South China Morning Post.

Департаментът на земеделието, рибарството и опазването в Хонконг заяви, че според специалистите кучето, померанче, е имало "ниско ниво на зараза", което вероятно е дошло от човек, съобщи The Guardian.

Здравните власти, включително AFCD, все пак заявиха, че няма доказателства, че самото куче е било заразено от човек и има вероятност да е прихванало вируса от някаква замърсена повърхност навън при допир на устата или носа. Също така се казва, че хората не трябва да изпадат в паника за домашните си любимци или да обмислят да ги изоставят.

Според тях то не е проявило никакви симптоми и все пак е необходимо да се направят повече тестове.

„В момента AFCD няма доказателства, че домашните любимци могат да бъдат заразени с вируса COVID-19 или могат да бъдат източник на инфекция за хората“, категорични са здравните властите.

„Собствениците на домашни любимци да спазват добра лична хигиена (включително измиване на ръцете преди и след разходка или допир на животните, тяхната храна или провизии, както и избягване да ги целуват) и да поддържат чистотата и хигиената  в дома си“, призовават още те.

Освен това е необходимо хората, които са болни да ограничат контакта си с животни. Ако има някакви промени в здравословното състояние на домашните любимци, трябва да се потърси съвет от ветеринарен лекар възможно най-скоро.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати