Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски обвини Русия в „геноцид“ в Украйна

Свят

Зеленски обвини Русия в „геноцид“ в Украйна

Зеленски обвини Русия в геноцид в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в извършването на „геноцид“ в Украйна с цел унищожаване на „цялата нация“, ден след като десетки тела бяха открити по улиците на град близо до Киев след оттеглянето на руските сили.

„Да, това е геноцид. Унищожение на цялата нация и народ, ние сме граждани на Украйна. Имаме повече от 100 националности. Става дума за унищожението и изтреблението на всички тези националности“, каза той в интервю за американския канал Си-Би-Ес.

„И това се случва в Европа през 21-ви век“, въздъхна той, заклеймявайки „мъченията над цялата нация“.

Украйна по-рано обвини руските военни в извършване на „предумишлено клане“ на цивилни в Буча, северозападно от Киев, както и в други „ужаси“ в сега „освободените“ от нашественика региони, което предизвика възмущението на Запада и призиви за допълнителни санкции срещу Москва.

Президентът Зеленски призова за „изтегляне на 100 % на техните войски“, за да се върнем „поне“ към ситуацията преди 24 февруари, деня на руската инвазия.

„Това би ни позволило да започнем да обсъждаме други въпроси за края на окупацията, как ще живеем след това“, добавя той, според откъси, излъчени в „Туитър“.

„Дори не мога да проведа среща, докато бомбардират. Така че първо прекратяване на огъня, след това можем да се срещнем с руския президент Владимир Путин“, добави Володимир Зеленски.

„Двамата ще обсъдим. Когато настъпи краят на войната, тогава ще обсъдим заедно гаранциите за сигурност и статута на неутралитет“, като същевременно „запазим нашия суверенитет и мощна армия“, каза той, изброявайки украинските предложения по време на текущите преговори с Москва.

„И ако това споразумение бъде нарушено, ние трябва да имаме възможност да се защитим“, предупреди той.

„След като обсъдим всичко това, всички войски трябва да бъдат изтеглени. И след изтеглянето им, можем да седнем със страните, които ще служат като гаранти на сигурността“, добави той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати