Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски пред CNN: Може да се сражаваме с Русия 10 години (ВИДЕО)

Свят

Зеленски пред CNN: Може да се сражаваме с Русия 10 години (ВИДЕО)

„Украйна не може да се откаже от своите територии”, заяви президентът Владимир Зеленски в интервю за CNN, излъчено в неделя.

„Не можем да се откажем от нашата територия, но трябва да намерим някакъв диалог с Русия. Ако има възможност да говорим, тогава ще говорим, но не на базата на руския ултиматум. Това е въпрос на отношение към нас", добави той.

В същото време президентът отбеляза, че „колкото по-скоро започне диалогът, толкова по-малко хора ще загинат“, но той не изключи и друг вариант: „Можем да се сражаваме с Руската федерация в продължение на 10 години“, добави той.

Зеленски каза в ексклузивно интервю в петък с Джейк Тапър, че страната му няма гаранция, че Русия няма да опита отново да завземе Киев, ако успее да превземе Донбас.

„Ето защо е много важно за нас да не им позволим, да отстояват позициите си, защото тази битка... тя може да повлияе на хода на цялата война“, каза Зеленски.

„Помислете за Буча, Волноваха, Бородянка, Мариупол. Идва момент, когато никой не иска да говори. Нашето общество не иска да продължим преговорите“, каза той.

Зеленски изрази надежда, че Джо Байдън ще посети Украйна. Той каза, че допълнителното финансиране от 800 милиона долара, одобрено от САЩ миналата седмица е било полезно - но все още е необходимо повече.

„Разбира се, имаме нужда от повече. Но аз съм щастлив, че ни помагат сега“, каза Зеленски. „Чувствам, че в момента водим по-чист диалог. Това беше диалог, който имаше някои обрати. И не само разговори. Беше много, много трудно, защото няма много държави, които наистина са ни помогнали.“

Украинският президент смята още, че напусналите Украйна бежанци все още не трябва да се връщат в домовете си.

„Първо, това са жени и деца. Те трябва да се върнат, когато ситуацията се стабилизира”. В същото време Зеленски изрази увереност, че повечето от бежанците искат да се върнат в Украйна и ще могат да направят това, когато военните действия приключат. „Знам статистиката, 93-95% от заминалите искат да се върнат у дома“, добави той.

Признавайки, че все още има мишена на гърба си, Зеленски заяви, че иска да бъде запомнен като „човекът, който обича живота до безкрай”. 

„Аз съм човек, който много обича семейството и родината си. Определено не съм герой. Искам хората да ме приемат такъв, какъвто съм. Обикновен човек”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети