Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски призова хората в Донбас, които се мислят за руснаци, да си ходят в Русия

Свят

Зеленски призова хората в Донбас, които се мислят за руснаци, да си ходят в Русия

Снимка:

Захарова му обясни, че сее раздор и иска да се отърве от тези, които са го избрали

Украинският президент Володимир Зеленски определи като голяма грешка оставането в Донбас на граждани, които се мислят за руснаци и ги посъветва да си заминават за Русия, пише ТАСС.

„Вярвам, че ако днес живеете на територията на Донбас, временно окупиран и мислите, че нашето дело е справедливо, ние сме в Русия, ние сме руснаци, това ще е голяма грешка да останете в Донбас, никога няма да бъде руска територия. Никога. Без значение колко дълго е окупиран, това е като Берлинската стена“, каза той.

В тази връзка държавният глава заяви, че „в името на техните деца и внуци, вече е необходимо да си потърсят място в Русия“.

В същото време Зеленски се обърна към украинците в Донбас и изрази увереност, че регионът ще се върне към Украйна.

Отговорът на Москва не закъсня.  Говорителят на външно министерство Мария Захарова заяви в канала си в Telegram, че държавният глава е прекрачил всички „червени линии“.

„Киевският режим прекрачи всички червени линии, разделящи националността от национализма. Краят ще бъде тъжен. Историята трябва да учи, в противен случай тя се повтаря“, каза тя.

Захарова посочи, че Зеленски, вместо да обедини Украйна и нейният многонационален народ, „хвърля камък на раздора по народа, като довършва страната“.

„Победата на изборите беше осигурена от тези, които сега гони от страната си - рускоезичните граждани на Югоизточна, Южна и Централна Украйна. Вместо да изпълни основното си обещание за мир, Зеленски се опитва да се отърве от избирателите като ненужни свидетели на това, което не е изпълнил“, каза дипломатът.  

 

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още