Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски с благодарност към САЩ за поредната военна помощ

Свят

Зеленски с благодарност към САЩ за поредната военна помощ

Зеленски с благодарност към САЩ за поредната военна помощ - Tribune.bg

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за новата военна помощ и обяви, че не вижда желание от Москва за преговори, съобщи БНР.

Зеленски обяви, че бронираната техника, която страната му ще получи, ще е от изключителна полза в боевете и благодари лично на американския си колега Джо Байдън.

Малко преди това на изненадваща визита в Киев пристигна съветника на Белия дом Джейк Съливан, който заяви, че Съединените щати ще подкрепят Украйна колкото дълго е нужно. Зеленски го награди с орден.

Същевременно украинският държавен глава обяви, че Русия се опитва да заблуди останалия свят като предлага преговори за прекратяване на войната, а условията на Украйна са уважение на териториалната ѝ цялост и обезщетение за нанесените щети. Той допълни, че въпреки прекратяването на частичната мобилизация Москва продължава да набира войници от различни региони, включително окупираните територии и - цитирам „ги изпраща на смърт“. 

Зеленски обяви също, че през деня украинската армия е свалила множество руски ракети и ирански дронове, а остават ожесточени битките в Донбас.

„Това са Бахмут и Соледар, поддържаме позициите си в тези и други райони на Донецка област. Руската армия вече похаби толкова много животи и боеприпаси, че вероятно е загубила там повече отколкото в двете чеченски войни общо."

Зеленски допълни, че украинските сили имат успех и в южното направление.

Пред УНИАН ръководителят на Южното украинско командване Владислав Назаров съобщи за неутрализирани руски войници, техника и складове в районите на Берислав и Херсон.

Вчера руският президент Владимир Путин препоръча цивилните жители на Херсон да бъдат изведени от зоната на бойните действия. Това породи нови спекулации, че Русия може да напусне и военно единствения областен център, завладян след започналата на 24 февруари офанзива.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати