Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Земетресението ще струва на Турция над 84 млрд. долара

Свят

Земетресението ще струва на Турция над 84 млрд. долара

Земетресението ще струва на Турция над 84 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:

Най-тежкото земетресение в Турция от почти век остави следа от разрушения, която може да струва на Анкара над 84 милиарда долара, съобщи турска бизнес група, цитиран в Ройтерс.  Правителствен служител определи сумата на над 50 млрд. долара.

Общият брой на загиналите в Турция и Сирия от земетресенията миналия понеделник достигна 36 000 души и изглежда, че ще нарасне още повече. Седмица след разрушителните трусове фокусът на действията се измести от спасяването на оцелели, затрупани под развалините, към осигуряване на подслон, храна и психологически и социални грижи за пострадалите.

Доклад, публикуван през уикенда от Конфедерацията на турските предприемачи и бизнесмени (TURKONFED), изчислява, че щетите възлизат на 84,1 долара - 70,8 млрд. долара за ремонт на хиляди домове, 10,4 млрд. долара от загубата на национален доход и 2,9 млрд. долара от загубата на работни дни.

Според доклада основните разходи ще бъдат свързани с възстановяването на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дългосрочните нужди от подслон на стотици хиляди хора, останали без дом.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата ще завърши възстановяването на жилищата в рамките на една година и правителството подготвя програма, която отново да изправи страната на крака.

Град Нурдагъ в провинция Газиантеп ще бъде напълно разрушен и после построен наново, съобщи изпълняващият длъжността губернатор Осман Билгин.

Близо 8000 сгради в 10 турски провинции, засегнати от разрушителните земетресения, трябва спешно да бъдат разрушени, съобщи Министерството на околната среда, урбанизацията и климатичните промени.

По-рано Министерството на градоустройството и околната среда на Турция, след като направи оценка на повече от 132 000 сгради в 10 провинции, съобщи, че 7584 от тях са се срутили или се нуждаят от спешно разрушаване, а 12 617 сгради са в необитаемо състояние поради нанесени щети


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети