Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Жан-Ив Льо Дриан: Иран може да има ядрена бомба до 1-2 години

Свят

Жан-Ив Льо Дриан: Иран може да има ядрена бомба до 1-2 години

Снимка:

Техеран е на четвъртия етап на отказ от ангажиментите си по ядрената сделка

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изтъкна, че ако Иран продължи да нарушава ядреното споразумение (СВПД), той може да разполага с ядрена бомба в рамките на 1 до 2 години, съобщава БГНЕС.

"Ако продължат с нарушаването на Виенското споразумение, тогава да, в рамките на доста кратък период от време, между 1 и 2 години, те биха могли да имат ядрено оръжие, което не е опция", заяви Льо Дриан пред Ер Те Ел.

Техеран е на четвъртия етап на отказ от ангажиментите си по ядрената сделка от 2015 г. След оттеглянето на САЩ от споразумението, Иран настоява, че също ще напусне сделката, ако европейските му партньори не изпълнят своите собствени ангажименти.

Министрите на външните работи на ЕС трябва да проведат спешна среща днес, за да търсят начини да изведат Съединените щати и Иран от конфронтация, включително по отношение на ядрените проблеми.

Разгневен от убийството на своя генерал Солеймани, Иран обяви на 5 януари в изявление, че прекратява останалите си задължения по сделката от 2015 г., която предвижда да бъде освободен от западните икономически ограничения в замяна на облекчаването на ядрената му програма. Страната обяви, че сега ще започне да обогатява уран, за да отговори на техническите си нужди и това ще се случи по "мирен" начин. Западните сили обаче изразиха загриженост.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив