Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Жан-Клод Юнкер: Броят на еврокомисарите трябва да бъде намален – няма работа за 28

Свят

Жан-Клод Юнкер: Броят на еврокомисарите трябва да бъде намален – няма работа за 28

Снимка:

Председателят на ЕК призова за повече жени в Еврокомисията

„Когато преди пет години нашата Комисия започваше мандата си, само една държава номинира жена за комисар. Няколко пъти призовавах броя на комисарите да бъде намален. Просто няма достатъчно работа за 28“. Това заяви в интервю пред „Билд“ председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според него националните правителства имат навика да си приписват заслуги за нещата, които се получават добре, и да обвиняват Брюксел за провалите.

„Не е учудващо, че има ръст на антиевропейските настроения. Въпросът сега е как да се справим с популистите. Има само един начин – да им се противопоставим категорично. Трябва да правим разлика между евроскептици и антиевропейци. Няма нищо лошо в здравословния скептицизъм. И аз съм ставам евроскептик поне веднъж дневно“, смята Юнкер.

Той прогнозира, че вероятно петима от сегашните еврокомисари ще влязат в новия формат.

„Мандатът на ЕК обаче изтича в края на октомври. Всяка държава-членка има право да посочи нов комисар за оставащите четири месеца. Това ще струва на данъкоплатците по един милион евро за комисар – за преместване, кабинета и пожизнена пенсия на отиващия си комисар. Опитвам се да се противопоставя на това. Мисля, че работата на отиващите си комисари може лесно да бъде разпределена между оставащите за тези четири месеца. Ако държавните и правителствени глави решат да номинират техни заместници, никой гражданин на ЕС няма да разбере този ход“, предупреди шефа на ЕК.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив