Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Жертвите на труса в Турция и Сирия надмина 11 200, изпратихме още един „Спартан” със спасители /ОБНОВЯВА СЕ/

Свят

Жертвите на труса в Турция и Сирия надмина 11 200, изпратихме още един „Спартан” със спасители /ОБНОВЯВА СЕ/

Жертвите на труса в Турция и Сирия надмина 11 200, изпратихме още един Спартан със спасители /ОБНОВЯВА СЕ/ - Tribune.bg
Снимка:

Утре се очаква да заминат 30 медика за Адана

Прозорецът за намиране на оцелели след трусовете в Турция и Сирия се стеснява. Вече трети ден в мразовити условия продължават усилията за спасяване на хората, които все още са затрупани под развалините.

8 574 души са загинали и над 49 133 ранени в Турция, а 2 662 - в Сирия, като общият брой на жертвите е 11 236.

БГНЕСБГНЕС

Създадени са над 120 центъра за временно настаняване, тъй като много жители на града, особено в старата му част, са останали без дом в резултат на бедствието. Трусовете са повредили повече от 3000 сгради.

Двама наши сънародници се издирват след бедствието. Първоначално беше съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун.

Вторият сигнал, подаден до външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия.

В момента повече от 96 670 спасители провеждат операции на терен, се казва в изявление на Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) по-рано днес. Освен спасителни екипи, в засегнатите райони са изпратени и одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа. Общо 70 818 семейни палатки са поставени, за да осигурят подслон на оцелелите, съобщи още AFAD. Тя добави, че в района на бедствието са изпратени 5434 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум предупреди, че вторичните трусове все още продължават.

Президентът Ердоган пристигна в най-тежко засегнатия район. 

България изпрати днес още един „Спартан”, на борда на който има  20 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Утре се очакват да има курс с 30 медика в Адана, каза военния министър. Димитър Стоянов заяви, че има остра нужда от екипи, които да се включват в издирването на хора. 

В събота е възможно да има още един или два полета до Адана. Така ще бъде сменен екипът спасители на Столичната община, който замина в деня след земетресението в Турция. 

По думите на министър Стоянов – финансовите средства за спасителните операции ще бъдат възстановени от Европейския съюз, за което са подготвени необходимите документи. „Сега това не е важно. Важно е да помогнем на нашите съседи и да им окажем необходимата помощ. Всеки спасен човешки живот е безценен и в момента не мислим за финансовите средства“, посочи министър Стоянов, съобщават от МО.

Самолетът „Спартан“ със спасителите излетя от авиобаза „Враждебна“ в 8.30 часа. Това е петият полет, който ВВС осигуряват в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

„Благодаря на цялото командване на военно-транспортната авиобаза, които осигуряват превоза на спасителните екипи“, каза още министър Стоянов и подчерта, че екипажите се справят чудесно.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати