Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Жители на Нагорни Карабах палят къщите си

Свят

Жители на Нагорни Карабах палят къщите си

Жители на Нагорни Карабах палят къщите си - Tribune.bg
Снимка:

Жители от Нагорни Карабах подпалиха къщите си, преди да избягат в Армения преди крайния срок, в който спорната територия ще бъде предадена на Азербайджан като част от мирното споразумение, предаде АФП.

Жителите на Калбаджар започнаха масово изселване тази седмица, след като бе обявено, че Азербайджан ще си върне контрола в неделя.

Тази седмица Армения и Азербайджан подписаха споразумение с посредничеството на Русия. Двете страни се договориха да прекратят военния конфликт в Нагорни Карабах след 6 седмици сражения. Съгласно споразумението, Азербайджан ще задържи районите, които е завзел по време на конфликта. Армения пък се е съгласила през следващите седмици да се изтегли от някои региони. Руски миротворци ще бъдат разположени да патрулират по фронтовата линия между двете държави, заяви президентът Владимир Путин.

Армения заяви в събота, че 2317 от бойците й са били убити при сблъсъците, което е увеличение с близо 1000 смъртни случая в сравнение с последния потвърден брой на загиналите сред арменските бойци. Азербайджан не е разкрил военните си жертви и реалните жертви след седмици боеве се очаква да бъдат много по-високи, пише БГНЕС.

Руският президент Владимир Путин тази седмица заяви, че броят на смъртните случаи е над 4000 и че десетки хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си.

В село Чаректар, на границата със съседния район Мартакерт, който трябва да остане под арменски контрол, най-малко шест къщи горяха в събота сутринта с гъсти стълбове дим, издигащи се над долината, видя журналист от Франс прес.

„Това е моята къща, не мога да я оставя на турците“, както азербайджанците често биват наричани от арменците, казва един жител, докато хвърля горящи дървени дъски и парцали, напоени с бензин, в напълно празна къща. "Всички ще изгорят къщите си днес ... Дадоха ни време до полунощ да си тръгнем", каза той. "Преместихме и гробовете на родителите си, азербайджанците ще имат голямо удоволствие да осквернят гробовете ни. Това е непоносимо", добави той.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обвини в сряда арменцити, че са унищожили "99 процента от освободената територия", включително болници, къщи и паметници, като добави, че иска Армения да плати обезщетение.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати