Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Журналист: Цените в Хърватия скочиха, преди да се въведе еврото

Свят

Журналист: Цените в Хърватия скочиха, преди да се въведе еврото

Журналист: Цените в Хърватия скочиха, преди да се въведе еврото - Tribune.bg
Снимка:

„Голямото увеличение на цените в Хърватия беше октомври и ноември 2022 г. тогава под маската на световна криза и инфлация много търговци вдигнаха цената преди да се въведе еврото. Цените не са вдигнати много след еврото, търговците закръглят, за да бъдело по-лесно да се връща. Но ако купите няколко неща, тогава сметката се качва с 2- 3 евро”, каза Диана Гласнова, български журналист в Хърватия пред Нова нюз.

Инфлацията стана обект на коментари в България. Заради закръгляването на цените в Хърватия държавните регулатори започнаха мониторинг на търговците.

В 25% от случаите е констатирано необосновано увеличение на цените. 70% от тези, които са използвали преминаването към новата валута, за да повишат цените, днес са ги върнали обратно към нормалното. Хората в страната споделят, че цените са се увеличили. С изключение на тези, които неоснователно са увеличили цените, местната статистика отчита, че цените за януари спрямо декември са същите. Централната банка е доволна от начина, по който еврото влезе в хърватската система. А фактът, че гражданите се адаптират към еврото, се илюстрира с това, че едва 10 млрд. куни остават извън трезорите на банките.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети