Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Змии са най-вероятният източник на огнището на новия коронавирус

Свят

Змии са най-вероятният източник на огнището на новия коронавирус

Снимка:

За заболяването беше съобщено за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан, Китай

Вече има предположение кой всъщност е оригиналният източник на новооткрития коронавирус, който предизвика огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай тази зима. Това са змиите китайски крайт и китайска кобра, информира Си Ен Ен.

Крайтът (Bungarus multicinctus) е известен още като тайвански крайт или китайски крайт и е силно отровен вид змия. Среща се в голяма част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия.

За заболяването беше съобщено за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан, основен град в централен Китай. То се разпространи бързо. Оттогава болни пътуващи от Ухан заразиха множество хора в Китай и други страни, включително САЩ.

Използвайки проби от вируса, изолирани от пациенти, учените в Китай определиха генетичния код на вируса и използваха микроскопи, за да го фотографират. Патогенът, отговорен за тази пандемия, е нов коронавирус от същото семейство вируси като SARS-CoV и MERS-CoV, които убиха стотици хора през последните 17 години. Световната здравна организация (СЗО) определи новия коронавирус като 2019-nCoV.

Какво е коронавирус?

Името коронавирус идва от неговата форма, която наподобява корона или слънчев ореол, когато се изобразява с помощта на електронен микроскоп.

Коронавирусът се предава по въздушен път и инфектира предимно горните дихателни и стомашно-чревни пътища на бозайници и птици. Въпреки че повечето от членовете на семейството на коронавирусите причиняват само леки грипоподобни симптоми по време на инфекция, SARS-CoV и MERS-CoV могат да заразят горните и долните дихателни пътища и да причинят тежки респираторни заболявания и други усложнения при хората.

Хората, заразени с тези коронавируси, страдат от тежка възпалителна реакция. За съжаление няма налична одобрена ваксина или антивирусно лечение за коронавирусна инфекция.

Както SARS, така и MERS са класифицирани като зоонозни вирусни заболявания. Това означава, че първите пациенти, които са били заразени, са придобили тези вируси директно от животни. Това е възможно, защото докато е бил животински гостоприемник, вирусът е придобил серия от генетични мутации, които му позволяват да заразява и да се размножава вътре в човека.

Сега тези вируси могат да се предават от човек на човек. Според проучвания първоначалният източник на тези опасни коронавируси е бил прилеп. Става ясно, че палмови цивети (бозайник, произхождащ от Азия и Африка) и камили са служили като междинни домакини между прилепите и хората.

В случая на коронавирусна болест през тази 2019 г., докладите посочват, че повечето от първата група пациенти, са били работници или клиенти на местен пазар на едро с морски дарове.

След  по-подробен биоинформационен анализ на последователността на 2019-nCoV, учените предположиха, че този коронавирус може да идва от змии. Те откриха, че протеиновите кодове в 2019-nCoV са най-сходни с тези, използвани при змиите.

Змиите често ловуват прилепи в дивата природа. Докладите сочат, че змиите са били продавани на местния пазар на морски дарове в Ухан, което повишава възможността 2019-nCoV да е скочил от гостоприемни видове - прилепи - към змии, а след това и към хора в началото на това огнище на коронавирус. Как обаче вирусът може да се адаптира както към хладнокръвните, така и към топлокръвните гостоприемници остава загадка.

От избухването на вируса пазарът на морски дарове е дезинфекциран и затворен, което прави предизвикателство да се проследи животното на новия вирус по-трудно.

Избухването на новия коронавирус е още едно напомняне, че хората трябва да ограничат консумацията на диви животни, за да предотвратят зоонозни инфекции.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив