Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Президентът на Хърватия: Изтеглям и последния войник от НАТО при конфликт Русия-Украйна

Свят

Президентът на Хърватия: Изтеглям и последния войник от НАТО при конфликт Русия-Украйна

Президентът на Хърватия: Изтеглям и последния войник от НАТО при конфликт Русия-Украйна - Tribune.bg
Снимка:

В случай на конфликт между Русия и Украйна хърватските власти ще изтеглят целия си военен персонал от силите на НАТО в Източна Европа, съобщи президентът на републиката Зоран Миланович по националната телевизия HRT.

„Хърватия не само няма да изпрати, но в случай на ескалация ще изтегли всички, до последния хърватски войник. До последния!“, категоричен бе президентът. Той изтъкна, че като главнокомандващ на хърватската армия следи изявления, според които НАТО, а не отделна държава, не САЩ – увеличава присъствието си и изпраща някакви разузнавателни кораби.

„Ние нямаме нищо общо с това и няма да има нищо, гарантирам го“, подчерта Миланович. Той отбелязва, че това няма нищо общо с Украйна или Русия. Според него решението се дължи на „динамиката на американската вътрешна политика, а именно Джо Байдън и неговата администрация“.

„По въпросите на международната сигурност виждам непоследователност и по същество опасно поведение“, посочва хърватският президент. Миланович разясни на своите политически опоненти от десницата - външния министър Гордан Гърлич-Радман, министъра на отбраната Марио Банойич и премиера Андрей Пленкович, че те могат да отидат в Брюксел, но Хърватия няма да участва в операция на НАТО.

„Пленкович може да заплашва Русия колкото си иска. Хърватия трябва да бяга от това като огън“, е позицията на Зоран Миланович относно евентуален конфликт между Русия и Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати