Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство в Северна Македония

Свят

Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство в Северна Македония

Снимка:

Заев обеща да състави кабинет в кратък срок, но без да е ясно с кои партии има съгласие

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев. Церемонията се състоя във вила „Водно“ , след като Заев и коалиция „Ние можем“ спечелиха най-много депутатски места на предсрочните парламентарни избори.

При връчването на мандата Заев обеща, че страната ще получи работещо правителство още преди да изтече законният срок от 20 дни, които са отредени за неговото съставяне.

„За мен е чест и отговорност, че днес като лидер на СДСМ и на коалицията „Ние можем“ получих от президента мандат да сформирам ново, европейско, демократично отговорно правителство с институции, които ще работят по-добре за гражданите“, каза Заев.

Той беше категоричен, че интеграцията в ЕС е най-важна и тя ще донесе на Македония просперитет и дългосрочна стабилност.

„Правителствената програма ще бъде посветена най-вече на икономиката, на растежа на заплатите и пенсиите, на инвестициите в младежта, на растежа и развитието, на грижите за най-бедните. Ще ръководя правителство, което няма да се отклони от пътя и което след членството в НАТО ще продължи да работи и за членство в ЕС“, заяви Заев.

Формирането на новото правителство ще зависи от разговорите с албанските партии. Сценариите, които се спрягат са 4 – коалиция на социалдемократите, на ВМРО-ДПМНЕ с Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, широка коалиция или кабинет на малцинството.

Зоран Заев беше министър-председател на Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато беше съставено служебно правителство. Неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори в средата на юли и е най-голямата политическа сила в парламента на страната.

Заев подписа Договора за добросъседство с България на 1 август 2017 г. и Преспанското споразумение за името с Гърция година по-късно. Това отвори пътя на Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още