Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зоран Заев пред БГНЕС: Договорът с България ще бъде закон, ще преследвам омразата

Свят

Зоран Заев пред БГНЕС: Договорът с България ще бъде закон, ще преследвам омразата

Зоран Заев пред БГНЕС: Договорът с България ще бъде закон, ще преследвам омразата - Tribune.bg
Снимка:

„Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това“. Това каза в ексклузивно интервю за Агенция БГНЕС македонският министър-председател Зоран Заев.

Той увери, че изпълнението на Договора с България ще бъде закон.

„Напълно сме готови да си изпълним ангажиментите, както и България поема ангажимента да изпълни своите задължения. Само изпълнението на Договора е начинът за изграждане на още по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави“, каза Заев. 

„На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно. Говорихме с премиера Борисов и с останалите: Ако се обединим и излезем заедно и Западна, и Северна Европа ще ни уважава повече. Ние имаме предимство и може да яхнем това приятелство и да реализираме сътрудничеството по всички възможни начини. Вярвам, че през този 4-годишен период гражданите ще могат да кажат: Това е, което ни трябваше!. Ще мога лесно да запаля колата, да дойда за час и 15 минути от едната до другата столица.“, каза в интервюто премиерът на Северна Македония. 

„Забраняваме всякаква омраза срещу България“, увери Заев и даде пример с уволнението на председателя на Надзорния съвет на Медийната информационна агенция (МИА), който използва груб език във Фейсбук.  Активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност, допълни министър-председателят. „ 85 % от македонците искат интеграция в ЕС, а 95 % искат приятелство с България. Ако не признаем слабостите на историята, няма бъдещето. В интерес на Македония и на целия македонски народ е да приложи изцяло Договора за приятелство с България. Предстоящите 4 години от мандата са много добра възможност да осъществим нещата, които ни предстоят. Това е гаранция, че гражданите и на България, и на Македония ще почувстват ползите от реализацията на този договор. От нас, обикновените смъртни, зависи как ще го осъществим. Затова казах, че може след година или две, но е по-добре ако можем да направим нещо добро, да не го отлагаме“, заяви още Заев. 

Премиерът Борисов и цялото правителство на България показаха огромно европейско лидерство на Балканите и това трябва да остане така. От интерес и за България, и за Македония, и за Западните Балкани е да бъдат част от ЕС, защото това е единственият верен път за целия регион. Вярвам, че ще продължим по този път, защото само той е правилен, заключи премиерът на Северна Македония. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Зайко няма среден пръст Ако го изпълнявате,като досега...
25.11.2020 13:14 / Отговор
Браво! На думи е добре казано. Хайде сега, да видим действията!
25.11.2020 13:53 / Отговор
сърбомана само вика ЩЕ,ЩЕ няма ще само черно на бяло,иначе няма ЕС
25.11.2020 14:15 / Отговор
Преследването на омраза, пак е омраза. Седнете и напишете нов договор, и го спазвайте. А Захариева простакесата да си ходи, че е голям провал за дипломацията, а да не забрави и онзи с джипката. Него ще го пуснем да мине по Коридор номер 8.
26.11.2020 15:46 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати