Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Окончателно: 10 години затвор за Логвиненко за атентата срещу Алексей Петров

Закон и ред

Окончателно: 10 години затвор за Логвиненко за атентата срещу Алексей Петров

Снимка:

Окончателна присъда за организаторът на атентата срещу Алексей Петров. Украинецът Роман Логвиненко ще лежи в затвора 10 години. Решение е на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). С него се намалява с 5 години постановената от Софийския апелативен съд (САС) присъда от 2019 година

Украинецът беше задържан на 30 януари 2016 г. и обвинен за организатор на покушението с 2 гранатомета срещу Алексей Петров. Атентатът беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. “Кръстова вада”.

Според обвинението Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата. Той стана сутринта, докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран автомобил. Темпински и Чорний стреляли с гранатометите.

 Макар двамата да улучиха колата, попаденията им не навлязоха в купето. И тримата украинци са обявени за издирване с червена бюлетина в Интерпол.

Логвиненко беше осъден на 15 години затвор от САС, но решението беше обжалвано от адвокатите му. Окончателното решение на ВКС е 10 години лишаване от свобода. Към смекчаващите обстоятелства на магистратите е хронично увреденото здравословно състояние на Логвиненко. Според тях продължителността на предварителното задържане на подсъдимия, приемайки, че обективно престоят му в ареста има своето въздействие.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още