Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 100 000 лв. „парична гаранция“ за шефа на "ТАД Груп" Иван Тодоров

Закон и ред

100 000 лв. „парична гаранция“ за шефа на "ТАД Груп" Иван Тодоров

Снимка:

Целта на престъпната дейност е нестабилност в страната, реакция срещу правителството, всяване на смут и страх сред хората, казаха от прокуратурата

Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 100 000 лв. на обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров, собственик на „ТАД Груп“. Решението на магистратите не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата или обжалвано от Тодоров пред Специализирания апелативен съд.

Първият обвинен за източването на лични данни от НАП беше Кристиян Бойков, служител на Тодоров. Малко по-късно обвинение получи и търговският директор на фирмата Георги Янков. През това време Тодоров беше в Канада. За него беше издадена Европейска заповед за арест. Седмица по-късно шефът на „ТАД Груп“ се върна в България. Той беше задържан на летището.

Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на Тодоров, съобщиха от държавното обвинение по време на делото.

Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп".

Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението.

В събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.

Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БГНЕС.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра.

Към момента собственикът на "ТАД Груп“ Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата, отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. - да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата, каза още от прокуратурата.

Показанията на младшия експерт от „ТАД Груп” Захари Захариев Митев са сред основните улики срещу колегите му. Той обяснил, че задачите му се възлагали лично от Бойков и Тодоров. Търсели се различни слабости на сайтове и фирми.

Митев казал пред разследващите, че покрай датата на атаката срещу НАП, Кристиян сам му се похвалил, че е “ударил нещо голямо”.

По делото срещу „Тад Груп“ няма нито едно доказателство, че Иван Тодоров има каквото и да е отношение, че някой – който и да било, е копирал тези данни. Това заяви адвокатът на собственика на формата Ина Лулчева.

„Обвинението е, защото е собственик на това дружество. Това, което прокуратурата каза, че не бил казал паролите, се опровергава от свидетелските показания. Те паролите са известни само на лицето, което работи с тях, той не може да ги каже. Няма и нито едно доказателство, че някой е копирал тези данни с цел да всее страх в населението“, смята адвокатът.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив