Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 2 г. условна присъда за разпоредителя в аквапарка в Приморско след смъртта на 18-годишното момче

Закон и ред

2 г. условна присъда за разпоредителя в аквапарка в Приморско след смъртта на 18-годишното момче

Снимка:

Случаят е от 2019 година като е доказано, че той не е попречил младежите да се пускат в неправилно положение

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе постановена осъдителна присъда за Г.К. – разпоредител във воден атракцион, разположен в град Приморско.

Той е подсъдим за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на 18-годишно момче преди 2 години. То е квалифицирано по чл. 123, ал. 1, предл. 2 от НК. Спрямо Г.К. е наложено наказание 2 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години.

По време на разследването е установено, че подсъдимият е нарушил Наредбата за условията и реда за устройство, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителни обекти и Правилникът за ежедневна работа на разпоредители, предоставяйки възможност на посетител да се спусне по пързалката „Голямото цунами“, без да се увери, че пострадалото момче е напуснало пързалката и е в безопасност.

Констатирано е също така, че разпоредителят в атракциона не е забранил на пострадалия и спусналото се след него момче да преминат през пързалката в неправилно положение – легнали по корем и с главите напред. В резултат от тези нарушения, в средата на пързалката е настъпил удар в областта на главите на двете момчета, от който последвала тежка черепно-мозъчна травма на пострадалия, довела до неговата смърт.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още