Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 20 години затвор за Десислава Иванчева, 15 за Биляна Петрова (ОБНОВЕНА)

Закон и ред

20 години затвор за Десислава Иванчева, 15 за Биляна Петрова (ОБНОВЕНА)

20 години затвор за Десислава Иванчева, 15 за Биляна Петрова (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

12 години затвор за Петко Дюлгеров

На 20 години лишаване от свобода беше осъдена бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. За виновна беше призната и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. Тя беше осъдена на 15 години затвор. „Виновен“ чу и третият подсъдим Петко Дюлгеров, който беше осъден на 12 години лишаване от свобода.

Иванчева и Петрова са и с наложени глоби, съответно от 10 000 лв. и 15 000 лв. Дюлгеров от своя страна трябва да плати глоба в размер на 12 000 лв. Бившата кметица на „Младост“ е с наложена забрана да заема държавни и обществена длъжност в продължение на 10 години, а Дюлгеров - 12 години. Ще им бъде отнето и имущество.

Съдът измени мерките на Иванчева и Петрова от "домашен арест" в "задържане под стража". Те бяха задържани още в съдебната зала и отведени в следствения арест. Мярката на Дюлгеров остава „домашен арест“.

След прочитане на присъдата и промяната на мерките, приближени на Иванчева и Петрова, които се намираха в залата, започнаха да скандират "Мафия!" и "Продажници". Напрежението ескалира и бяха изведени от съдебната зала.

Преди началото на съдебното заседание Петрова заяви, че очаква оправдателна присъда и очаква да се докаже, че прокуратурата лъже. Иванчева от своя страна заяви, че ако получат осъдителна присъда, значи държавата е умряла и е в крах.

Делото протече в безпрецедентно кратък срок. Приключи в рамките на една година от задържането им с подкуп, заяви след края на делото наблюдаващият прокурор.

„Петко Дюлгеров е човек, който е бил потърсен от г-н Ваклин. За съдействие за придвижване на преписката, той получава 12 години лишаване от свобода. Аз не знам как г-н Ваклин спи спокойно, при положение, че той го е потърсил“, заяви адвокатът на Петко Дюлгеров. „Аз се опитах да реша проблема между Ваклин и Иванчева. Между тях имаше конфликт. Иванчева беше обидена, че той ѝ е пуснал дело и са я викали в СОС. Той съответно губел пари, англичаните го притискали… Ние бяхме говорили с него за мой хонорар, защото трябваше да се оперирам в Турция, за 14-15 хиляди евро. Ваклин каза, че няма никакъв проблем, даже искаше да ми ги дава много по-рано. Аз с него се видях на 17 и той ми даде хонорара. Този хонорар е, за да му съдействам за тези преписки“, заяви Петко Дюлгеров.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха арестувани миналата година и обвинени, че са поискали 500 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината.

При ареста на двете в колата им бяха намерени 70 000 евро, които според прокуратурата били първата вноска от искания подкуп. Впоследствие Дюлгеров призна, че е бил посредник по даване на подкупа в размер на 70 000 евро. На финалната права обаче основният свидетел рязко се отрече от признанията си досега.

Специализираната прокуратура поиска по 20 години лишаване от свобода за всеки от тримата подсъдими по делото. Това е средното наказание за престъпление, за което са обвинени. Според прокуратурата има смекчаващи вината обстоятелства и те са здравословното състояние на тримата, както и чистото им съдебно минало. Освен това обвинението поиска забрана за Иванчева и Петрова да заемат обществени длъжности и глоба по 20 хил. лв.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети