Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 39-годишен на съд за убийството на внука на Тома Томов

Закон и ред

39-годишен на съд за убийството на внука на Тома Томов

Снимка:

На съд за смъртта на 8-годишното дете от Мездра, което е внук на бившия депутат и ромски лидер Тома Томов, отива 39-годишен мъж. 8-годишното дете беше открито мъртво пред къща през януари.

Според прокуратурата виновен е мъжът, който притежавал огнестрелно оръжие и боеприпаси. Държал ги в мазето на дома си в гр. Мездра, който обитавал със съпругата си и малолетните им деца – на 8 и 3 години.

Притежаваните от обвиняемия оръжия и боеприпаси се намирали на различни места във въпросното помещение, извън наличната метална каса за съхранение. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна метална врата. До него имали неограничен достъп всички членове на семейството.

Мъжът често ходел на лов. Бил обучил и малолетния си син да борави с оръжията и боеприпасите.

На 08.01.2021 г. обвиняемият планирал да ходи на лов, но поради дъждовно време променил намеренията си. Тръгнал към стопанисваните от него ниви, като оставил приготвената по-рано пушка м. „Бенели“ извън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето, а 5 патрона – в джоба на якето си на закачалката. Проявената от него небрежност относно съхранението на оръжието и боеприпасите ги направили още по-достъпни за други лица, създавайки предпоставки за възникване на злополуки или наранявания при употребата им.

Около 16,30 ч., докато в къщата на обвиняемия били само 8-годишният му син с приятеля му Т.Т., станал инцидент. Свидетели на случилото се чули силен гръм, след което видели как едното момче влачи за краката другото, оставя го навън, а междувременно почиства пътеката от кръв.

Полусъблеченият Т.Т. бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд, за което били информирани родителите му. Баща му веднага го транспортирал за оказване на спешна медицинска помощ в гр. Мездра, където била констатирана смъртта на пострадалото дете.

Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза на трупа е установила транзиторно огнестрелно нараняване на шията. Смъртта на 8-годишния Т.Т. е в пряка причинна връзка с нараняването и е настъпила бързо. Своевременно потърсена квалифицирана медицинска помощ не би предотвратила фаталния изход.

Според заключението на вещото лице, вероятният механизъм на произведения изстрел, при който Т.Т. получил нараняване, е стрелба с огнестрелно оръжие от упор или много близко разстояние, извършена от друго лице. С оглед всички събрани данни по делото, има достатъчно основания да се счита, че то е 8-годишният К.Й. Към момента на деянието момчето се намирало в нетипична ситуация, многократно надхвърляща по тежест възрастово обусловена възможност да я разбере в нейната пълнота. Поради психическа и емоционална незрялост малолетните лица са безусловно невменяеми.

Д.Й. е бил привлечен в качеството на обвиняем за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т. Извършеното от него деяние е с изключително висока степен на обществената опасност и представлява особено тежък случай по смисъла на Наказателния кодекс.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още