Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 43-ма закопчани в мащабна акция срещу финансиране на международен тероризъм

Закон и ред

43-ма закопчани в мащабна акция срещу финансиране на международен тероризъм

43-ма закопчани в мащабна акция срещу финансиране на международен тероризъм - Tribune.bg
Снимка:

Арестуван е тарторът, извършвал „хавала“ преводи за международни терористични организации

В мащабна акция на спецслужбите са арестувани 43 лица. Разследването е за финансиране на международни терористични организации. Операцията е на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП, съобщиха от държавното обвинение.

Заловен е тарторът на групата. Той е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Арестуван е в София. Хванат е да извършва нерегламентирани „хавала“- преводи. Той е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Така наречената „хавала“ система за изпращане на пари е превод на средства, използвана и до днес в Азия, Близкия Изток и Африка. Клиентът се обръща към "брокер", на когото дава парите. Посредникът се свързва със свои "партньори" в страната, за където е предназначен паричният превод. До дни те издирват получателя и му дават парите. Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен. Смята се, че така се пренасят милиарди долари от страни като Пакистан, Афганистан и Сомалия.

Българската акция е по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката). Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група, обясняват от прокуратурата.

Операцията е текла в градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания.

В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз.

За България не е имало терористична заплаха, увери заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети