Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 546 тома: Внесоха в съда делото „Бобокови“

Закон и ред

546 тома: Внесоха в съда делото „Бобокови“

Снимка:

На подсъдимата скамейка ще седнат Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков и още трима

Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени общо шест лица – Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бившият зам.-министър по околната среда и водите и още трима с инициали Н.М., В.К. и И.Хр.

Атанас Бобоков и Живков са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили следните престъпления от Наказателния кодекс: престъпление по служба; лъжливо документиране; управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда; управляване на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред), заявяват от прокуратурата.

Освен това, обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления – Атанас Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Красимир Живков е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с В.К.

Освен за участие в ОПГ - Н.М. и В.К. са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. Пламен бобоков е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И.Хр. е предадена на съд само за документно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години.

ПРБПРБ

За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание.  

 


Коментари (3)

Минаващ Съдиите на Лозан ще ги оправдаят, спокойно.
08.02.2021 16:11 / Отговор
Верно, Съдът на Лозан Панов е "най-справедлив" към престъпници с широки финансови възможности! Аз съм песимист! Най-вероятно ще натопят някои поставени лица, ще ги влачат някоя друга година по съдилищата, докато хората забравят! Е, дотогава се надяват и да успеят с "преврата"!
08.02.2021 17:28
След 10 години ще се произнесат, че не имало достатъчно доказателства.
08.02.2021 20:39

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още