Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Административният съд отмени решението на НАП за запор на обвиняемия бизнесмен Васил Божков

Закон и ред

Административният съд отмени решението на НАП за запор на обвиняемия бизнесмен Васил Божков

Административният съд отмени решението на НАП за запор на обвиняемия бизнесмен Васил Божков - Tribune.bg
Снимка:

Административният съд в София отмени решение на НАП за запор на личното имущество на обвиняемия бизнесмен Васил Божков от миналата година.

Сред посочените от съда причини са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното постановление, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът умишлено се освобождава от активи, липса на яснота дали възбраната затруднява съществено дейността и т.н.

„При липса на обоснованост и мотивираност по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение, наложената възбрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното постановление, формира извод за непропорционалност и несъразмерност“, посочва съдията, който е категоричен, че е „невярно“ твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи.

Решението е окончателно.

Отново днес стана известно още едно важно решение, което също се отнася и за Божков. Съдът на Европейския Съюз в Люксембург реши, че българската прокуратура не може да издава европейски заповеди за арест.

Мотивите – в законодателството ни не е предвиден съдебен контрол на европейската заповед за арест и на постановлението за задържане до 72 часа. Според магистратите при това положение не са гарантирани процесуалните права на издирвания.

Решението е свързано с лице, търсено за кражба у нас и намерено във Великобритания, но ще има ефект върху практиката с всички издирвани българи, намиращи се на територията на ЕС.

Адвокат Ася Стоянова е поканена от английските адвокати на български гражданин да представи експертно становище в районен съд в Уестмистър. След този доклад английския съд се съгласява да отправи запитване до съда в Люксембург, който решава, че издадените от българската прокуратура за задържане са незаконосъобразни.

Информацията е на бТВ. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети