Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Адвокат: Ако КС отмени конфискацията на коли, отнетите няма да бъдат върнати

Закон и ред

Адвокат: Ако КС отмени конфискацията на коли, отнетите няма да бъдат върнати

Адвокат: Ако КС отмени конфискацията на коли, отнетите няма да бъдат върнати - Tribune.bg
Снимка:

Ако Конституционният съд/КС/ отмени конфискацията на коли на пияни и дрогирани шофьори, отнетите автомобили няма да бъдат върнати, коментира пред БТВ адвокат Силвия Петкова.

„Дори Конституционният съд да обяви тези текстове за противоконституционни, решението на КС има действие само за напред. Няма да се прилагат текстовете от момента на постановяване“, обясни юристката.

По думите й автомобилите на хора, които са отнети, ще останат отнети, тъй като това е станало в рамките на действащо право, което към онзи момент не е било обявено за противоконституционно.

„Мярката като такава е необходима. Обществото е категорично, че не трябва да има прошка и не трябва да има леки наказания за такива прояви. Друг е въпросът, че когато се въвежда такива мерки, те са по предложение на МВР или транспорта, след което се оказва, че са правно неиздържани“, отбеляза пътният експерт Красимир Георгиев. Той припомни, че от МВР настояват за санкции, санкции и глоби, а резултатите стават все по-лоши.

„ Аз бих задал един въпрос – тестваме нарушителите, установяваме, че са употребили наркотици или алкохол, отнемаме им превозното средство, но какво се случва, когато тестваме полицаите? Тестът бил негоден. Нека да уточним – тестът е негоден само за полицаите или за всички граждани на тази страна? За мен това са меко казано недоразумения, които в съдебната зала падат“, подчерта експертът.

Според адвокат Петкова проблемът с пробите от тестовете за наркотици все още е налице.

„Пробите продължават да не излизат бързо. В случай, в който водач направи полевия полицейски тест, той излезе положителен, а шофьорът не е употребил наркотични вещества, водачът се задържа, отнема му се свидетелството за управление на МПС, свалят се регистрационни номера дори и автомобилът да не е собственост на водача, който е дал положителна проба. Още на този етап се отнемат автомобили, което е незаконно. Мярката „отнемане“, която се различава от „конфискация“, е предвидена да се прилага с осъдителна присъда. Това става от съда, когато признае, че този човек е виновен и е шофирал, след като е употребил наркотични вещества, но за целта трябва да имаме и резултатите от кръвната проба“, допълни още Петкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети