Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Адвокат Стоянова: Решението на съда на ЕС не засяга Божков. Пълни глупости са твърденията му

Закон и ред

Адвокат Стоянова: Решението на съда на ЕС не засяга Божков. Пълни глупости са твърденията му

„Защо ме занимавате с г-н Божков. Тази процедура въобще не се отнася до него, защото той е в Дубай. По отношение на него е друго производството за екстрадиция. Той си е внушил и е решил да си прави някаква кампания, твърдейки, че вече е свободен. Това са пълни глупости. Това решение не се отнася до него. Той не може да се ползва от него, защото е в Дубай“.

Това заявява пред „24 часа“ адвокат Ася Манджукова – Стоянова. Тя е юристът, представил становище пред съда в Обединеното кралство, че българските Европейски заповеди за арест, издавани в досъдебното производство, противоречат на европейското законодателство.

Тя отрича връзка между решението на съда и Ивет Добромирова.

ПИК: Божков зад атаката срещу европейската заповед за арест, издадена от България

„Това са глупости, аз да не се съм женена за Ивет Добромирова, или пък тя да ми казва как да си върша работата. Аз участвам по английски дела като експерт от години“, категорична е адвокатката.

По отношение на конкретния казус, за който се отнася решението на британския съд, Манджукова – Стоянова обяснява, че докладът ѝ е изцяло съобразен с европейското законодателство и с практиката на съда на ЕС.

„И анализирайки българската процедура по издаване на ЕЗА, изложих становище, което в последствие се прояви и от генералния адвокат на съда на ЕС и от самия съд, а именно че българската ЕЗА по начина, по който се издава в момента, не съответства на европейското законодателство. Издадените и висящи в момента ЕЗА на основание това решение на съда на ЕС би следвало да бъдат отхвърлени, тоест да не бъдат уважени от съответната изпълняваща държава, там където е образувано производство по тях. По отношение на вече изпълнените ЕЗА, които са изиграли своята функция, остава единствено да виси въпросът дали лицата могат да заведат дело срещу прокуратурата за някакви вреди“, обяснява юристът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още