Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Адвокатка плати гаранцията на Десислава Иванчева, тя ще бърза да ги върне

Закон и ред

Адвокатка плати гаранцията на Десислава Иванчева, тя ще бърза да ги върне

Снимка:

Вчера Върховният касационен съд пусна бременната Иванчева на свобода срещу 10 хил. лева.

Адвокатка плати паричната гаранция в размер на 10 хил. лева на Десислава Иванчева, съобщи бившата кметица на район „Младост“в профила си във „Фейсбук“.

„Адвокат Албена Белянова беше толкова добра и веднага след делото преведе паричната гаранция по сметката на съда, за да получа незабавно свободата си. Но аз трябва да ѝ върна максимално бързо тези пари, защото на нея също са й нужни, за да продължи и тя битките си с олигархията и правосъдието“, написа Иванчева.

Така тя излезе на свобода 3 години и 2 месеца, след като беше задържана. От тях 2 години и 3 месеца беше под домашен арест.

Вчера Върховният касационен съд пусна Иванчева на свобода срещу 10 хил. лева. Наложена ѝ е забрана да напуска страната.

Причината за промяна на мярката за неотклонение от домашен арест в парична гаранция е, че Иванчева е бременна. Това е установено с ултразвук за първи път на 2 април тази година.

Извън съдебната зала Иванчева обясни, че сумата ще я затрудни. Тя не работела от повече от 3 години, освен това покрай бременността разходите ѝ нараснали значително. Бившата кметица обяви, че ще ще призове хората да ѝ помогнат чрез социалните мрежи.

„Супер ми е затруднено и ми е висока цена. Ще направя дарителска сметка на страницата ми и ще ви помоля да я споделяте. Парите трябва да се съберат за една седмица. Помогнете ми, за да мога да се разхождам, това е важно за мен, детето и моята психика“, каза Иванчева във видео във Фейсбук страницата си.

Само няколко часа по-късно адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов съобщи, че гаранцията е платена. Това сторила адвокат Албена Белянова, пише „24 часа“.

Преди години Албена Белянова беше зам.-шеф на АДФИ. Тогава тя се оплака, че била сексуално тормозена.

Във Фейсбук адвокат Белянова обясни, че е внесла гаранцията, защото „знам какво значи да се молиш и бориш за правосъдие“.

Самото дело срещу Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров не тръгна във ВКС.

Върховните магистрати настояха Висшият съдебен съвет (ВСС) да им изпрати информация за искането да се образува дисциплинарно производство срещу шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев във връзка с мерките за неотклонение на тримата.

За него настоява шефът на ВКС Лозан Панов, но кадровият орган отказа да образува дисциплинарка.Така казусът стигна до Върховния административен съд.

На първа инстация Иванчева получи 20 години затвор за подкуп, но на втора присъдата беше намалена на 8 години лишаване от свобода.

Биляна Петрова първо получи 15 години, но после наказанието беше намалено на 7, а на Петко Дюлгеров втората инстанция намали присъдата от 12 на 6 години.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още