Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ахладова: Законопроект дава възможност да се разследва главният прокурор

Закон и ред

Ахладова: Законопроект дава възможност да се разследва главният прокурор

Ахладова: Законопроект дава възможност да се разследва главният прокурор - Tribune.bg
Снимка:

В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му. Това съобщи пред NOVA правосъдният министър Десислава Ахладова. Думите ѝ идват по повод евродоклада за върховенството на закона, който тя определи като обективен.

„Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. Ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимият прокурор ще работи по други дела. Смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят само главния прокурор и неговите заместници”, поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да прекратява мандата му, министърът заяви следното: „Правителството много последователно следваше политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС”.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети