Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Американски „генерали“ съблазняват българки, жена прати 140 000 лв. на измамник

Закон и ред

Американски „генерали“ съблазняват българки, жена прати 140 000 лв. на измамник

Американски генерали съблазняват българки, жена прати 140 000 лв. на измамник - Tribune.bg
Снимка:

Само за година са спипани 80 педофила, изнудвали деца в интернет

Българки стават редовни жертви на така наречените „романтични измами“ в интернет. Схемата е една и съща всеки път. Зрели жени влизат в контакт с американски „генерали“, който обаче са „генерали“ само на снимките си в интернет. На българките се обяснява, че ще се омъжат за тях, ще имат светло и щастливо бъдеще, ще живеят на екзотичен остров с мъжа на живота си. Проблемът е, че мъжът е точно в процес на развод и банковите му сметки са блокирани. Трябват му пари за съдебни процедури, за да се пусне достъпа до сметките. Българките дават пари. Най-колосалният случай е на жена, която първо е взела заеми от банки, приятели, роднини и стигнала до продажба на жилището си. Превела е 70 хил. евро, съобщи началникът на Отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев пред bTV. Зад "генералите" седят организирани престъпни групи, най-често от Нигерия и Гана.

"Залети сме от сигнали, те са ежедневни", обясни Колев.

Децата са постоянен обект на престъпници. Схемата се повтаря. Всичко започва като нормален разговор между деца. Зад профила на едното дете, обаче седи педофил. По-късно кара хлапето да се снима по бельо, по бански, голо, да извършва определени неща пред камерата, които се снимат. После започва изнудването, че ще кажат и покажат на родителите му. Карат го да продължи да прави неща пред камерата, които да задоволяват педофила от другата страна на монитора. Само за една година са хванати 80 педофила, съобщи Явор Колев. От началото на тази година са 8.

„Много е важна превенцията. Правим срещи с децата. Миналата година сме провели 60 срещи с над 3500 деца. Тази година ще проведем много повече образователни срещи“, обясни Явор Колев.
В интернет се случват постоянно и най-различни схеми за финансови престъпления. Последната схема, която е разкрита, е за измама с т.нар. бинарни опции. При нея става дума за възможност да се залага на повишаването или на поевтиняването на цената на определени активи или валути. Наскоро стана ясно, че България е била логистичен мегацентър за киберизмами за т.нар. бинарни опции. Чрез тези дейности са придобити над 100 милиона евро. Измамата е оперирала в няколко държави.

„Такива финансови операции се извършват в световен мащаб, но тази търговия до крайни клиенти беше забранена от Европейския орган за финансовите пазари да се извършва до крайни потребители, защото е свързана с много измами”, поясни Колев.

"Създава се акаунт и после всеки клиент вижда, че му се удвоява печалбата, но когато вече няма какво да заложи, му се казва, че е загубил всичко, понеже бинарните опции са променили съотношението си", обясни началникът отдел Киберпрестъпност към ГДБОП.

Ръководителят на престъпната група Гай Барак, наричан още "Вълка от София”, няма престъпления на територията на България, но затова се извършва съвместна работа с Германия и Австрия, които също са потърпевши, за да се изясни всичко около личността на „инвеститора”, пояси Колев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Асен Като са откачени да им плащат
28.02.2019 11:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати