Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Антикорупционната комисия се захваща и с Лозан Панов

Закон и ред

Антикорупционната комисия се захваща и с Лозан Панов

Антикорупционната комисия се захваща и с Лозан Панов - Tribune.bg
Снимка:

Причината са данъците му

Националната агенция по приходите (НАП) е сезирала антикорупционната комисия заради открити нередности с платените данъци от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, пише mediapool.

Дотук се стигна, след като миналата година името на Лозан Панов се появи в списъка на Сметната палата на високопоставени държавни служители, които не са подали декларация за имуществото си. Панов всъщност беше обявил какво притежава, но пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Той бе глобен с 1000 лева, която санкция жали пред съда. По-големите последствия обаче са проверка от ДАНС и НАП.

Проверката на данъчните обхваща периода 2011 – 2016 г., посочва "Капитал". Тя приключва през януари 2018 г със заключение, че не са установени невнесени или укрити данъци и други нарушения на данъчните закони.

Три месеца по-късно, неясно защо, НАП решава да започне пълна данъчна ревизия за същия период. Тя завършва с данъчно-ревизионен акт от 18 септември, според който Панов дължи 16 000 лв. данък върху доходите си.

НАП смята, че Лозан Панов не е декларирал няколко хонорара, които е получил за лекции и конференции - от Националния институт на правосъдието (НИП), издателство "Труд и право" и "Вестникарска група България", фирмата - издател на "24 часа".

В единия случай НАП вижда, че има превод от физическо лице, който Панов не е декларирал. За същата година той е декларирал приход в същия размер от "Труд и право".

Едни и същи хонорари с различен прочит

"Ако органите по приходите бяха поискали справка от ИК "Труд и право" за изплатените възнаграждения през годините от ревизирания период, те биха установили основанието за банковия превод и съответно не биха достигнали до този необоснован извод, но тогава нямаше да има основание да се твърди, че са налице "недекларирани доходи", пише Панов в жалбата си, цитирана от "Капитал".

Идентичен е казусът с хонорара, получен за участието на Панов в кръгла маса за лекарските грешки, организирана от "24 часа". Той е декларирал прихода в декларацията от "Вестникарска група България", но НАП приемат, че има друг доход, тъй като има превод (с размера на хонорара), направен от Инвестбанк - банката, която кредитира издателя на "24 часа" Венелина Гочева.

"На въпроса защо плащането е извършено от "Инвестбанк" АД може да отговори само платецът на дохода. Отново ревизията се основава на непроверени твърдения, въпреки че има процесуалното право да извършва проверки и на възложителя, и на платеца на дохода", пише Панов в жалбата си.

Извън конкретния казус действията на данъчните показват, че от подобни констатации за нарушения са заплашени всички, които получават хонорари.

Търси се платен от майка му данък върху наем

НАП подлага под съмнение и доходите, които Панов получава от наем. В един от преводите, които наемателят прави, той превежда освен наема (450 евро) и дължими на собственика разходи за ремонт и режийни (1500 евро) - обстоятелство, което е посочено в основанието на превода и страните са се споразумели с анекс.

НАП приема, че става дума за недекларирани 1500 евро приход от наем. "Това е пореден пример за избирателното подбиране на доказателства от страна на органите по приходите в моя вреда", коментира заключението на данъчните Лозан Панов. Той обръща внимание, че възстановяването на разходи за ремонт и за режийни разноски не е облагаем доход съгласно разяснения на самата НАП от 2016 г.

Данъчните намират проблем и с приходите от наем на Лозан Панов от апартамент на майка му. Става дума за жилище, от което той е наследил 1/6, но се отдава по наем от родителя му. НАП приема, че тъй като Панов е собственик на 1/6 от жилището, той също дължи данък върху наема.

Панов казва, че майка му е декларирала целия наем и внесла дължимата сума.

"След като доходът е деклариран и обложен, той не може да бъде квалифициран като "недеклариран доход" за целите на облагането по особения ред. Твърденията в обратния смисъл са абсурдни и лишени от елементарна житейска логика", аргументира се в жалбата си председателят на ВКС.

Дървено бунгало край Варна сравнено с апартамент и ресторант

Най-големият укрит доход, според НАП, се отнася за бунгало, което Панов е придобил през 2013 г. в местността Прибой, Галата, южно от Варна. Става дума за едноетажна дървена постройка от 37 кв.м, която е построена върху терен от 480 кв.м, от който той придобива 1/2. Данъчните приемат, че цената, посочена в нотариалния акт и преведена по банка (26 хил. лв.), е шест пъти по-ниска от реално платената. НАП възлага оценка на експерта Маргарита Попова, която предоставя заключението, че стойността е 122 хил. лв.

Оценката е обоснована с две сделки, вписани в регистъра през 2012 и 2015 г., и цените на 20-ина обяви за продажба на недвижими имоти. Едната от сделките, които експертизата взима за сравнение, е за апартамент в жилищен блок в другия край на Варна (нищо че в документа пише, че е в местността Галата), а другата - за ресторант на плажа. Всички оферти, които са взети за сравнение от НАП, са за къщи с парцел и нямат общо с дървеното бунгало на Панов. Първо - то е временна постройка и върху съвладетелски парцел, който не може да бъде продаден отделно, защото е само 240 кв.м. Начинът, по който НАП оценява парцела, поразително напомня на сметките, направени в "Телеграф" на Пеевски в публикация от 2017 г. за имуществото на Панов.

Така председателят на ВКС също се оказа в ръцете на комисията "Антикорупция". През миналата година комисията запорира имущество за 150 милиона лева на създателя на "Капитал" и "Дневник"  обвинения в пране на пари Иво Прокопиев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още