Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Апелативна спецпрокуратура: Възразяваме срещу опитите да бъдем намесени в политически борби

Закон и ред

Апелативна спецпрокуратура: Възразяваме срещу опитите да бъдем намесени в политически борби

Снимка:

Недопустимо е да се иска оставката на Главния прокурор на Република България, смятат прокурори и следователи

Прокурорите и съдебните служители от Апелативна специализирана прокуратура възразяват срещу опитите да бъдат намесени в политически борби, става ясно от съобщението им до медиите. Прокурори, следователи и административни служители изразяват подкрепата си към всички свои колеги, работещи в системата на Прокуратурата на Република България.

„Изразяваме безпокойството си от опитите за намеса в работата на българската прокуратура поради нейните действия, насочени към спазването на върховенството на Закона. Споделяме призивите на Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите в България и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за отстояване на конституционно установения принцип за разделение и независимост на властите в Република България, за преустановяване на опитите за подчинение на съдебната власт, част от която е и българската прокуратура и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти“, се посочва в съобщението.

Прокурори и следователи са възмутени от квалифицирането на българските магистрати като мутри, което уронва престижа прокурорската институция, която по думите им е „стожер на борбата с престъпността“.

За работещите в Апелативна специализирана прокуратура е недопустимо е да се иска оставката на Главния прокурор на Република България с цел да се попречи на българската прокуратура да изпълнява своите функции по правораздаване и да бъде въвлечена и намесена в политически скандали и манипулации.

„Като съвестни и отговорни граждани на Република България призоваваме към спазване на българските закони, към уважение на институциите и спазване разделението на властите“, заявяват от Апелативната специализирана прокуратура.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още