Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Арестуваха българин в Лондон за убийство преди 24 г. в Хисаря

Закон и ред

Арестуваха българин в Лондон за убийство преди 24 г. в Хисаря

Арестуваха българин в Лондон за убийство преди 24 г. в Хисаря - Tribune.bg
Снимка:

Български гражданин е задържан в Лондон за убийство, извършено пред 24 г. в Хисаря, а трупът на жертвата е бил открит 14 месеца по-късно във фризер, става ясно от съобщение на Пловдивския апелативен съд.  В него се потвърждава, че съдът е потвърдил определение на Окръжен съд - Пловдив, с което е одобрено издаването на Национална заповед за задържане спрямо В. К. за 72 часа от довеждането му в страната и е разрешено издаването на Европейска заповед за арест/ЕЗА/ във Великобритания на същото лице, което е издирвано в България за убийство.

Срещу В. К. е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, с користна цел и при условията на опасен рецидив. Трупът на пострадалия е открит през 2001г. във фризер, изключен от електрическата мрежа, намиращ се в къща в квартал „Момина баня“ в Хисаря. От извършената тройна съдебно-медицинска експертиза е установено, че смъртта е настъпила около 14 месеца, преди да бъде открит трупа и се дължи на множество тежки черепно-мозъчни травми в главата и лицето и порезни рани в областта на шията. До разкритието се стигнало след сигнал на граждани за кражба във въпросната къща. При огледа разследващите открили трупа. В къщата са намерени отпечатъци на В. К., който живеел у собственика на къщата преди. Установено е, че именно собственикът на дома е пострадалият. 

В. К. е бил задържан и привлечен като обвиняем за убийство. По-късно досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства. През годините досъдебното производство няколко пъти е възобновявано и прекратявано. Пловдивският апелативен съд прие, че са налице всички предпоставки за издаване на Национална заповед за задържане спрямо обвиняемия В. К.  - за това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че той е съпричастна към вмененото му престъпление. Налице е опасност от укриване, предвид  местоживеенето на В. К. в чужбина. За правилен е приет и изводът на окръжния съд относно законосъобразността и пропорционалността на издаването на ЕЗА спрямо обвиняемия.

Определението на Апелативния съд е окончателно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати