Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Арнаудова: Полфрийман е освободен от незаконен съдебен състав

Закон и ред

Арнаудова: Полфрийман е освободен от незаконен съдебен състав

Арнаудова: Полфрийман е освободен от незаконен съдебен състав - Tribune.bg
Снимка:

Двама съдии са били длъжни да си направят самоотвод

Две са основанията да се възобнови производството по условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Първата – неспазване изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд. Второто и по-сериозно основание са доказателствата за незаконен състав, мотивира се Арнаудова.

„Според доказателствата по делото това определение е постановено от незаконен състав, тъй като двама от общо трима съдии са имали законно основание за самоотвод, което не са сторили”.

Също така има достатъчно доказателства за наличие на лични отношения на председателя на състава и на докладчика по това производство, за което са били длъжни да съобщят, разкри още говорителят.

Председателят на състава е бил двукратно награждаван от Българския хелзинкски комитет като човек на годината, а съдията-докладчик, съдия Иванова, е била съавтор на годишния доклад за 2016 година на неправителствената организация.

„Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат. По този начин те са показвали съпричастност към неправителствената организация“, обясни още Румяна Арнаудова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети