Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „Артекс“: Ако има незаконосъобразни действия спрямо строежа „Златен век“, ще заведем дело в Страсбург

Закон и ред

„Артекс“: Ако има незаконосъобразни действия спрямо строежа „Златен век“, ще заведем дело в Страсбург

Артекс: Ако има незаконосъобразни действия спрямо строежа Златен век, ще заведем дело в Страсбург - Tribune.bg
Снимка:

Това се казва в официално изявление на компанията

„В последните дни в социалните мрежи бяха публикувани изявления на политически лица, с които се навеждат неверни твърдения за валидността на строителното разрешение на сграда „Златен век“, отново се прави опит за уронване престижа на компанията „Артекс“ чрез манипулиране на общественото мнение“. Това се казва в официално изявление на компанията.

„Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието. С решение от 14 май 2021 г. Върховният административен съд окончателно отмени Заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания.

И двата състава на Административен съд София град в мотивите си постановиха, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ ще има действие най-рано до 19 ноември 2022 г., Така българският съд сложи точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост по отношение на една изцяло българска компания.

Вярваме във върховенството на закона и в професионалната експертиза. Убедени сме, че здравият разум ще надделее и новото служебно правителство и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова няма да допуснат по случая отново да бъдат предприети незаконосъобразни действия от страна на администрацията. Това би било проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава.

Иначе по какво би се отличавал новият управленски модел, от този, който обществото се опитва да разгради сега?

Ако едно изключително бизнес начинание бъде опропастено от властта без никакво законово основание, какъв сигнал би било това за стабилността на инвестиционния климат в страната?

В случай че спрямо дружеството отново бъдат предприети незаконосъобразни и безотговорни действия, „Артекс“ няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци.

Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура“, се казва в заключението на компанията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети