Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Асоциацията на прокурорите: Убийството на Нотариуса свали завесата на задкулисен механизъм за влияние

Закон и ред

Асоциацията на прокурорите: Убийството на Нотариуса свали завесата на задкулисен механизъм за влияние

Асоциацията на прокурорите: Убийството на Нотариуса свали завесата на задкулисен механизъм за влияние - Tribune.bg

Противопоставяме се на всички безпринципни опити за хвърляне на кал върху прокуратурата

Асоциацията на прокурорите в България публикува позиция, в която заявява, че убийството на Мартин Божанов е свалило завесата на задкулисен механизъм за влияние. Изводът, според асоциацията, е, че организираната корупция застрашава правовия ред и обществената сигурност.

"Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса свали завесата, прикриваща действал с години задкулисен механизъм за влияние върху политическата и съдебната власт, проникващ в адвокатурата, икономиката и медиите и насочен към злоупотреба с държавната власт и с обществените ресурси в частна полза", заявяват от асоциацията. 

Оттам посочват, че макар фактите около случая да са в процес на изясняване, те дават основание за извод, че организираната корупция застрашава правовия ред и обществената сигурност. "Справянето с нея не е отговорност или в контрола само на една власт или институция, а изисква съвместни усилия", заявяват от организацията.

Според асоциацията на прокурорите предварителното деклариране на недоверие в прокуратурата или в друга институция не само не е принципно и конструктивно, а допринася за неефективността на институционалния отпор срещу престъпността.

"Категорично възразяваме и се противопоставяме на всички безпринципни опити за хвърляне на кал върху институцията, която по призвание работи в защита на обществения интерес и на непочтените атаки по отношение на цели прокуратури", се посочва в позицията. 

Също така се заявява, че в българската прокуратура работят честни, отговорни и ерудирани професионалисти, а институцията разполага с необходимата подготовка, капацитет и нравствена устойчивост, за да установи цялата истина при обективно, всестранно, пълно и прозрачно разследване без излишно забавяне.

"Призоваваме българските прокурори да  упражняват смело и докрай своите законови правомощия, както в този казус, така и при всички други извършени престъпни прояви, за да дадем ясен и адекватен отговор като професионална общност на корупционните прояви и престъпните влияния върху държавата, на която служим. Асоциацията на прокурорите в България застава зад всеки прокурор, който, облегнат на закона, брани българското общество и държава от този особено отблъскващ и изсмукващ ресурсите на нацията вид организирана престъпност, който краде бъдещето на децата ни", се посочва още в позицията на Асоциацията на прокурорите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати