Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Асоциацията на прокурорите обвини издание на Прокопиев в опит за дискредитиране

Закон и ред

Асоциацията на прокурорите обвини издание на Прокопиев в опит за дискредитиране

Асоциацията на прокурорите обвини издание на Прокопиев в опит за дискредитиране - Tribune.bg
Снимка:

Не просто некоректно поднесена информация, а за целенасочен опит за внушение, смятат те

Асоциацията на прокурорите в България излезе с декларация в защита на колежката си от Специализираната прокуратура Силвия Соколова, която стана обект на манипулативни твърдения в публикация в издание на подсъдимия Иво Прокопиев. В статия във в-к „Капитал“ се цитира изказване на прокурор Соколова, направено преди шест години, като с изваждането му от контекста се преследват цели, свързани с дискредитирането на подкрепата, която работещите в двете специализирани прокуратури изразиха по повод номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев за следващ „обвинител №1", съобщава Труд.

В понеделник и самият Гешев в своя позиция изрази подкрепа за прокурор Соколова и посочи, че „на старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства“.

От съсловната организация на прокурорите не са съгласни с опитите за неглижиране и иронизиране на подкрепата, която стотици държавни обвинители от цялата страна, техни колеги от следствието и служители на съдебната система, изразиха към номинацията на Иван Гешев. „Считаме, че в случая се касае не просто до некоректно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила „услужливо“ подкрепата си за г-н Гешев едва ли не „под команда“. Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава“, пишат от Асоциацията.

Съсловната организация настоява още Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) да излезе със становище по повод публикацията в изданието на подсъдимия Иво Прокопиев: „На основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г. „Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи“, с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая“.

Към момента срещу съиздателя на „Капитал“ Иво Прокопиев има висящ наказателен процес пред Специализирания наказателен съд за приватизацията на 33% от държавния дял на ЕВН. Прокопиев е обект и на други разследвания на Специализираната прокуратура.


 

Автор

Коментари (2)

Марто Крайно време е този разградски мошеник Иво Прокопиев да бъде вкаран в затвора! Всички от Дамяница и Сандански помним как този човек фалира Винпром Дамяница, като преди това го източи и остави на улицата над 200 служители от завода!
07.08.2019 11:25 / Отговор
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ Има една ЖЕНИЦА в нашия злочест Преход, която вече е МИЛИАРДЕРКА - ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА - БИВШАТА (А МОЖЕ БИ НЕ Е БИВША) ЛЮБОВНИЦА НА ПОЖАРНИКАРА "БУДА". За нея не се споменава нийде нищо. Пълно мълчание, все едно, че я няма. А я има. И то как – ИМА БАНКА, ИМА КУРОРТА ПАМПОРОВО, ИМА ЗАВОДИ, ИМА БУРГАСКОТО ПРИСТАНИЩЕ…Просто питам – кога великата ни спецпрокуратура ще се зарови в делата финансови и бизнес на ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА. Надеждата ни е, че ще я подхване румънската прокурорка , ако стане прокурор на ЕС. Тогава над нея ПАК ЛИ ЩЕ има чадър. Просто питам – как така, с чия помощ, сама ли, кой я закриля тази крехка женица, та натрупа милиарди?
07.08.2019 22:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети