Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Асоциацията на прокурорите: Води се недостойна компроматна кампания срещу Иван Гешев

Закон и ред

Асоциацията на прокурорите: Води се недостойна компроматна кампания срещу Иван Гешев

Асоциацията на прокурорите: Води се недостойна компроматна кампания срещу Иван Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Продължават опитите за нагнетяване на напрежение в обществото, се посочва в становище на Асоциацията

Асоциацията на прокурорите в България изказва своята загриженост и категорично възразява срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев.  Това се посочва в становище на Управителният съвет на Асоциацията по повод избора на главен прокурор.

„Белег на правовата държава са стриктното спазване на Конституцията и законите, при зачитане на правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите.  Това на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи за идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова  поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев“, се посочва в становището.

От Асоциацията на прокурорите у нас настояват и да се зачита мнението на професионалната общност – прокурори, следователи и служители в системата, както и вота на огромното мнозинство от членовете на ВСС.

„Асоциацията на прокурорите в България неотклонно ще брани законността, справедливостта и доброто име на всички работещи в Прокуратурата на Република България честни и достойни професионалисти. Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската. В тази връзка винаги сме следвали и ще продължим и за в бъдеще да следваме принципите на ненамеса в кадровата политика на съдийската общност, зачитане на независимостта и самоуправлението на съда и уважение към колегите съдии.  Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании“, пише още в становището.

От Асоциацията задават и няколко въпроса. „Има ли лица, които  се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите? Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор,  с дългогодишен и реален  професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на Прокуратурата на Република България?“.

Асоциацията на прокурорите призовава процедурата за избор на главен прокурор да бъде завършена, като се спазват Конституцията и законите на Република България. Настояват и да не се допуска политическо вмешателство в работата на Прокуратурата.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Славка Златанска Тогава защо има разочаровани....? Тогава защо има съмнения и недоверие.. И не приемам клишето, "защотото не е станало на твойта", особено когато едно ненаказано безобразие е последвано от друго по-късно, после от трето.... Тогава како ще отговорят отново с клише?
Не се сърдете г-да Прокурори, че безкрайно искам да ви вярвам както в началото, но не мога. Дайте ми половин час и ще ви го докажа при това без адвокат... 4 скици- липса на умисъл и 2години досъдебно, преиначена извадка от плана при екпертиза на вещо лице от Съда-без произнасяне, незаконно ВиК маловажен случай, а 2години по-късно изгорен архив на документацията и несъществуващ административен адрес- отново без произнсяне ....
18.11.2019 22:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати