Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Атанас Славов: Проектът за промени в Конституцията трябва да бъде преработен в частта за служебния кабинет

Закон и ред

Атанас Славов: Проектът за промени в Конституцията трябва да бъде преработен в частта за служебния кабинет

Атанас Славов: Проектът за промени в Конституцията трябва да бъде преработен в частта за служебния кабинет - Tribune.bg
Снимка:

Министърът подчерта, че изборът на нов главен прокурор може да се очаква най-рано през пролетта след промените в Конституцията

Министърът на правосъдието Атанас Славов се застъпи за преработване на проекта за промени в Конституцията в частта, която засяга служебните правителства. Той очерта няколко възможни посоки на развитие, като се отчетат и препоръките на Венецианската комисия. 

Славов отново заяви, че в първоначалната версия на проекта на “Продължаваме Промяната - Демократична България” се предлагаше правителствата в оставка да изпълняват функциите на служебно до избора на ново редовно, каквато е практиката в редица европейски страни. В предаването “Твоят ден” на Nova News обаче той предложи и още възможни подходи, ако остане вариантът служебното правителство да се назначава от президента. 

“Редно е да има регламентация какви хора могат да бъдат служебен премиер или министри. Това следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция. Да е ясно, че не идват от катамарана от някой екзотичен остров, за да стават министри, например. Преди да се назначи служебно правителство е добре президентът да проведе консултации с парламентарно представените политически сили. Това би заложило много ясни стандарти и посока на действие”, заяви той. 

Атанас Славов подчерта, че изборът на нов главен прокурор може да се очаква най-рано през пролетта след промените в Конституцията. “Новият главен прокурор ще се избира през новия Прокурорски съвет, а министърът ще може да предлага кандидат, ако точката не бъде променена”, заяви той. 

Той коментира предложението за ограничения в правомощията на главния прокурор. "Системно се злоупотребява с функцията на този пост - не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност, като все пак остава ръководител на Върховната прокуратура и председател на Прокурорския съвет”, каза той. 

Според него със заложения механизъм за избор на членове на Прокурорския съвет обществото ще има по-силно представителство и това няма да доведе до самозатваряне на системата, както в момента. 

“Ще има още дебати докъде да бъдат ограничени правомощията на прокуратурата. Смятам, че тя трябва да се фокусира върху наказателния процес. Ние сме държавата с най-много прокурори на глава от населението, техният капацитет следва да бъде използван смислено", коментира той.

Министър Славов отново отчете, че Венецианската комисия се изказва положително най-вече за промените, които са най-отдавна обект на обществени дебати - тези за съдебната реформа и гарантирането на независимостта на съда. 

"Oптимист съм, че ще завършим конституционните промени, които да отговарят на всички стандарти за независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Тези, които са правени в отговор на последователно давани препоръки, са в най-напреднала фаза. Там препоръките са изключително малко. Служебният кабинет, указите на държавния глава във връзка с назначаването на висшите магистрати, пораждат повече критики", коментира Славов. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати