Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Атанаска Дишева: Има възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май

Закон и ред

Атанаска Дишева: Има възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май

Атанаска Дишева: Има възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май - Tribune.bg
Снимка:
Атанаска Дишева

Има обективна възможност процедурата във ВСС по отстраняване на Иван Гешев да приключи до края на май. Това заяви пред БНР Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет.

"Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи".

"Има действия или бездействия (на Иван Гешев - б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова", твърди тя.

"Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил - това, за което е внесено предложението", продължи Дишева.

Тя посочи, че 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да се случи. Според нея предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет "не може да бъде меродавно" за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.

По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС.

"Може да се започне процедура от един ВСС, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата (по избор на нов главен прокурор - б.р.) да бъде завършена от друг ВСС".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати