Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. България и Северна Македония ще си сътрудничат в борбата срещу трафика на хора

Закон и ред

България и Северна Македония ще си сътрудничат в борбата срещу трафика на хора

България и Северна Македония ще си сътрудничат в борбата срещу трафика на хора - Tribune.bg
Снимка:

Сътрудничеството между двете страни ще допринесе за по-успешно противопоставяне на трафика на хора в региона

България и Република Северна Македония ще си сътрудничат в областта на борбата срещу трафика на хора. Това стана ясно, след като днес Министерският съвет одобри проект на Протокол за сътрудничество между правителствата на двете държави. Проектът ще послужи като основа за преговори между София и Скопие с цел подписване на окончателен документ. Протоколът ще допринесе за по-успешно противопоставяне на трафика на хора в региона, обмен на добри практики и най-вече за по-ефективна подкрепа и грижа за потенциалните жертви на трафик.

В сътрудничеството между двете страни са заложени въпросите, свързани с идентифицирането, насочването, защитата и доброволното връщане на жертвите или потенциалните жертви на трафик на хора.

Това може да се случи чрез увеличаване на обмена на информация между компетентните органи на двете държави, осъществяване на съвместни обществени кампании за осведомяване с цел предотвратяване на трафика на хора, особено на трафика на деца, както и изпълнение на съвместни действия за разкриване на нови тенденции, свързани с трафика на хора, и създаване на подходящи механизми за адекватна ответна реакция.

Проектът предвижда като компетентни органи по мониторинг да се определят от страна на Република България - Националната комисия за борба с трафика на хора и от страна на Република Северна Македония - Националната комисия за борба с трафика на хора и нелегалната миграция.

Сътрудничеството между България и Северна Македония е в съответствие със заявените приоритети на Българското председателство на Европейския съюз от първата половина на 2018 г., на Европейската комисия в нейната стратегия за ускорена интеграция на Западните Балкани, както и на приоритетите на Република Северна Македония.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати