Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Българската прокуратура разследва убивали ли са от „Вагнер“ хора в Донецк и Луганск през 2022 г.

Закон и ред

Българската прокуратура разследва убивали ли са от „Вагнер“ хора в Донецк и Луганск през 2022 г.

Българската прокуратура разследва убивали ли са от Вагнер хора в Донецк и Луганск през 2022 г. - Tribune.bg

Право ни дава евентуално извършените престъпления да са срещу мира и човечеството

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за това дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области са извършени убийства спрямо военнопленници и граждани. Това става известно от отговор на СГП по повод отправено от БТА запитване във връзка с информация в годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“, че е образувана прокурорска преписка по данни на Агенцията за извършени престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна от членове на руската частна военна компания „Вагнер“.

Производството е образувано на 22 август 2023 г. по повод класифицирана информация, постъпила от ДАНС. „Предмет на разследване е дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области в Украйна в нарушение на правилата на международното право за водене на война са извършени и е заповядано да бъдат извършени убийства спрямо военнопленници и спрямо гражданско население“, съобщават от прокуратурата, като отбелязват, че информацията се предоставя след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Оттам допълват, че образуваното досъдебно производство е за престъпления по чл. 411, б. „а“ и чл. 412, б. „а“ от Наказателния кодекс, които са в Раздел II, „Престъпления против законите и обичаите за водене на война“ от Глава четиринадесета – „Престъпления против мира и човечеството“.

Повече детайли по разследването не могат да бъдат съобщени, тъй като са под закрилата на Закона за защита на класифицираната информация и няма разрешение на прокурор, допълват от Софийска градска прокуратура.

БТА припомня, че през април 2024 г. , в изпратен до медиите отчет, от Министерство на правосъдието припомниха, че страната ни се е присъединила към украинската Формула за мир. Министерството на правосъдието подкрепя т. 7 от формулата, която касае възстановяването на справедливостта. България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост, включително създаването на международен трибунал, който да разследва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия.

Също така в рамките на сътрудничество с Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) е обсъдена възможността за присъединяване на България към Международния център за преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна (ICPA), както и към съвместните екипи за разследване (JIT), които активно събират, анализират данните и разследват престъпленията по време на войната в Украйна.

Освен това България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване на геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други международни престъпления.

През април 2023 г. в Киев тогавашният главен прокурор Иван Гешев подписа с колегата си от Украйна меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна. Страните се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид. Акцент в разговорите между главните прокурори на България и Украйна беше поставен върху необходимостта от изграждането на трайни механизми за партньорство между институциите. Иван Гешев и Андрий Костин обсъдиха и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати