Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Баневи са присвоили имущество за над 1.5 млн. лв.

Закон и ред

Баневи са присвоили имущество за над 1.5 млн. лв.

Баневи са присвоили имущество за над 1.5 млн. лв. - Tribune.bg
Снимка:

Ощетили са фиска с над половин милион

Общият размер на присвоеното от семейство Баневи имущество е над 1.5 млн. лева. Щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг в Спецпрокуратурата по повод досъдебното производство за Николай и Евгения Баневи.

„Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни“, посочи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и по-точно неговото източване. Ситуацията, както я описват свидетелите и документите е следната: Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата“, обясни той.

При обискирането на дома на семейство Баневи са открити и важни документи, които показват офшорните сметки, по които са отивали парите на Баневи.

„Обемът е потресаващ!", коментира още Гешев.

"Там имаше огромни укрепени помещения. Само едната брава струва към 800 лева. Зад тази врата бяха скрити въпросните документи и ценности“, разказа директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

Как е ставало източването?

„Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества.

Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото.

"Полимери" беше приватизиран от дружество на Николай Банев и не работи от 2010 г. Три години по-късно беше обявен в несъстоятелност.

„В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи сега, след като сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в бивш офис на техни дружества в гр. Варна“, уточни прокурор Дойчева. Тя обясни и че са възобновени 4 спрени дела срещу Баневи.

Обект на разследване са множество приватизирани предприятия, включително и „Елма-Троян“. То е източено преди „Полимери“. Разследва се и завод в Костенец, който е бил продаден на КТБ през 2012 година.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още