Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „Биволъ“ пусна кадри с имоти на Васил Божков в Париж

Закон и ред

„Биволъ“ пусна кадри с имоти на Васил Божков в Париж

Снимка:

Сайтът „Биволъ“ публикува информация и видео около минута с имоти в Париж на укриващия се бизнесмен Васил Божков.Сайтът твърди, че Божков е купувал имоти във френската столица през офшорни фирми. В разследването се твърди, че през 2008 г. той е купил апартамент за 20,6 млн. евро на брега на Сена, както и още един имот близо Триумфалната арка, но неговата цена не е известна.

 

Инвестицията е с пари от офшорна фирма, която според Панамските документи е също собственост на самия Божков още от 2003 г. Чрез друга негова офшорка той е инвестирал в самолети, сочат файловете в офшорните регистри.

В публичния Търговски регистър на Франция са регистрирани две фирми на Васил Божков – SCI BO и SCI BOTWO. SCI означава Société Civile Immobilière и обозначава специфична правна форма на компания, създадена за управление на недвижими имоти. И двете фирми са създадени през есента на 2008 г., непосредствено преди да закупупят имотите. Именно в данните от Панамските досиета излиза информация за заем между панамската фирма Variety Finance SA и френската фирма SCI BO за 20 600 000 евро, който е отпуснат целево непосредствено след създаването на френската компания и е целево за придобиване на недвижима собственост на адрес 27 Quai Anatole France в седми парижки район.

Заемът е за 11 г. с лихва 3% годишно, като SCI BO се ангажира да изплати на офшорката 15% от печалбата ако продаде сградата. Върху сградата е учредена ипотека в полза на Variety Finance SA. Припомняме, че КПКОНПИ поиска запор на имущество на обвиняемия в 17 престъпления Божков за сумата от 406 547 219 лв. включват апартаменти в София и Балчик, къща в Гърция и недвижими имоти в Париж. Освен това се иска отнемане на яхта за 1 100 000 лв. и самолет „Bombardier” с пазарна стойност 34 000 000 лв.

Според информация за пазарните цени на недвижимата собственост в центъра на Париж, цената на сградата, която проучваме е приблизително около 70 млн. евро, или около 135 млн. лв. Това прави около 1/3 от цялата стойност на търсеното от КПКОНПИ имущество, пишат от „Биволъ“.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още