Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Бивш зам.-министър на финансите пак е осъден на затвор заради катастрофа

Закон и ред

Бивш зам.-министър на финансите пак е осъден на затвор заради катастрофа

Снимка:

Бившият заместник-финансов министър в правителството на НДСВ Красимир Катев отново е осъден на три години и половина затвор за катастрофа, която причини преди 7 години край Балчик. Това е решил за втори път Апелативният съд във Варна, след като миналата година делото му беше върнато от Върховния касационен съд, предава lex.bg.

На 22 август 2012 г. Катев предизвика тежка катастрофа, след като навлезе в насрещното движение и се блъсна в автомобил, в който загинаха двама мъже.

Първоначално Окръжният съд в Добрич го оправда, но втората инстанция върна делото, след което Катев беше осъден на 4 години затвор. Апелативните съдии пък намалиха наказанието до 3 години и половина затвор, а ВКС върна делото, защото установи, че има две различни експертизи с различни заключения за това къде точно е станал ударът. В първото експертно заключение беше посочено, че има само един вариант как е станал сблъсъкът, докато във второто са били изведени две алтернативни възможности. Миналата година ВКС установи, че апелативният съд се е позовал на единствения възможен вариант от първата експертиза и е подкрепил решението само с едната опция от втората, т.е. с тази, която подкрепя първото заключение.

От апелативния съд съобщиха днес, че при новото разглеждане на казуса, в няколко съдебни заседания съдът е назначил, изслушал и приел криминалистически и комплексна деветчленна арбитражна експертиза. Съставът на апелативния съд посочва, че са били използвани всички процесуални способи за изследване на въпроси, от значение за правилното решаване на делото. Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките, направени при огледа на катастрофата. Вещите лица са фиксирали и следи, видими на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една следа с установения механизъм на катастрофата.

За да намали наказанието на Катев, втората инстанция е приела, че той е направил всичко възможно, за да помогне на пострадалите, но само в колата, в която е бил той. Катев се обадил на близки и започнал да търси частни линейки за своите пострадали роднини, които пътували с него.

„Същият обаче не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ“, посочват от съда във Варна. Затова и присъдата на Катев остава ефективна и трябва да бъде изтърпяна при общ режим.

Случаят с Катев нашумя отново преди 2 години, покрай аферата „Суджукгейт“ и разследването срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Тогава от прокуратурата съобщиха, че Мартинов е опитал да окаже натиск върху МВР и върху окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен Катев. Прокуратурата твърдеше, че бившият депутат опитал да накара експерти от МВР, които са изготвяли автотехническата експертиза по делото, да посочат данни, които да оневинят Катев. За това беше повдигнато обвинение и на бившия шеф на полицията в Добрич Веселин Колев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още