Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Бившият зам.- здравен министър беше извикан в КПКОНПИ заради поръчката на тестове за ученици

Закон и ред

Бившият зам.- здравен министър беше извикан в КПКОНПИ заради поръчката на тестове за ученици

Снимка:

Бившият заместник здравен министър Димитър Петров беше повикан в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество заради проверката за бързите тестове за учениците. Петров заяви пред журналисти, че предполага, че КПКОНПИ се е самосезирала заради публикациите с негови изявления.

Антикорупционната комисия започна проверка в МЗ на доставките на тестовете за ученици

Според Петров първият проблем е бил защо процедурата се дели на четири процедури за едно и също нещо.

„Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици колко теста да се доставят всяка от седмицата“, каза Петров.

Второ - защо тази процедура се води от началника кабинета на министъра Лидия Чорбанова. На нея това не ѝ е работата. Тази процедура трябва да се прави от зам.-министър Златанов, а той седи изолиран, обясни уволненият служител.

Третият проблем е, че първият път са били поставени условията, втората фирма, която се яви да не подписва договор и след това се забави доставката. Петров е заявил, че трябва да се мине към следващите фирми, за да се спази срокът, но това не е направено.

При втората процедура са променени условията за неустойки.

Обявени са като 0.5% на ден, след което по разпореждане на министъра, са направени 10%. Това означава, че ако има забавяне, фирмата ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 фирми са се отказали.

Най-същественото, че за големите ученици се забавиха две седмици тестовете, което забави тръгването им на училище. Цената на тези тестове е по-висока от всичко останало, каза още Петров.  


Топ новини

виж още

Актуална тема