Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Близнашки: Радев ще направи най-висшето политическо престъпление, ако не подпише указа за Гешев

Закон и ред

Близнашки: Радев ще направи най-висшето политическо престъпление, ако не подпише указа за Гешев

Близнашки: Радев ще направи най-висшето политическо престъпление, ако не подпише указа за Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Лозан Панов се опитва да подведе Румен Радев, смята експертът по конституционно право

Ако президентът Румен Радев откаже да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, чиято кандидатура беше прегласувана от ВСС, държавният глава ще извърши много тежко престъпление. Това каза за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

„Ще наруши Конституцията, а нарушаването на Конституцията, наред с държавната измяна, е най-висшето политическо престъпление, за което може да се открие процедура за импийчмънт. Ако бъде отстранен от длъжност може да се стигне до наказателна отговорност, но това са гранични хипотези и не си заслужава да ги обсъждаме“, каза той.

По думите му няма смисъл Румен Радев да сезира Конституционния съд и цялото връщане на процедурата и прегласуване на кандидатурата е било безсмислено.

„Президентът трябва да изпълни своя дълг като подпише указа за назначаване на главния прокурор“, каза проф. Близнашки.

„Имаше мощна, добре организирана атака срещу избора. Процедурата е добра. Нищо повече не може да направи, каза Близнашки пред БНТ. За него е било изненада, че Радев е върнал указа за назначаване на Гешев, защото го е направил без мотиви.

„Президентът има някакви съображения, но не посмя да ги посочи публично. Едно действие, което не може да се характеризира по друг начин – освен безотговорно. Получи се едно и също. Не успя да ги разколебае. Решението се взема от ВСС. Държавният глава просто трябва да му придаде гласност. Задължително трябва да подпише указа, в рамките на няколко дни“, каза Близнашки.
И допълни: „Процедурата е приключила. Демокрацията означава власт на мнозинството.“

Той коментира и поведението на председателя на ВКС Лозан Панов. „Да видим дали ще си изкара мандата. Той се опитва да подведе президента, опитва се да го вкара в ситуация, която ще свърши зле за държавния глава“, каза той.

Според него всички протести, които вървят са нелегитимни. „Това е против държавна дейности. Политическите партии прекрачват всяка граница заради властта. Това, което се случва, е в разрез с всякакви ценности на демокрацията. Дава се повод за поредни безумни разговори. Говори се за промяна в Конституцията, пълни глупости. Процедурата е съвършена, по-добра няма как да се измисли. Това са неща, които се решават от професионалисти, а не от масовата публика“, категоричен беше той.

„През всички няколко години, през които се говори за съдебна реформа, не се има в предвид за структура промяна. Целта е не да се постигне реформа, а да се блокира работата на прокуратурата. Когато идва време да се сложи ред, настъпват броженията. Залогът е КТБ, от тук идва драмата. Страшно много хора са имали влогове. Цветан Василев дава интервюта, а трябва да дава показания“, допълни Близнашки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Иван Иванов Така ли се ставало "ПРОФЕСОР" ??!!! ТЪПИ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ !!!
16.11.2019 14:23 / Отговор
Зависим е Не е тъп,.но е зависим, и се оказа подлога на мафията.
17.11.2019 15:17
Близнашки Нали проф. Друмева е в екипа му, президентът трябва да я чуе. И защо да не сезира.конституционния съд?
16.11.2019 15:47 / Отговор
нещастника близнашки този подлец и злобар близнашки за нищо не става.
Предателю, никой не те иска - дори тези на които слугуваш!
17.11.2019 23:25 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати