Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. БНБ: Хванатите 4 млн. долара и 3,6 млн. евро не са за реквизит, а фалшиви пари

Закон и ред

БНБ: Хванатите 4 млн. долара и 3,6 млн. евро не са за реквизит, а фалшиви пари

БНБ: Хванатите 4 млн. долара и 3,6 млн. евро не са за реквизит, а фалшиви пари - Tribune.bg
Снимка:

За разкриване на печатницата са съдействали и представители на „Сикрет сървиз“

Иззетите 4 млн. долара и 3,6 млн. евро от разбитата печатница за фалшиви пари във висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ не представляват „реквизитни пари“, сочи експертизата на БНБ, съобщават от прокуратурата.

Софийска градска прокуратура назначи техническа експертиза на Българска народна банка относно истинността на банкнотите, открити и иззети по досъдебно производство за държане на неистински парични знаци, както и на предмети, материали и оръдия за тяхното изготвяне.

По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени две лица - И.Н. и Д.А., чиито адвокати изградиха защитната си стратегия на тезата, че заловените долари и евро менте са всъщност реквизит за сватби.

Видно от заключението на експерт от БНБ предоставените за изследване обекти - произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем.

Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на „Сикрет сървиз“ в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети