Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Борислав Сарафов: Ако бъдат приети промените в НПК, ще сезираме Конституционния съд

Закон и ред

Борислав Сарафов: Ако бъдат приети промените в НПК, ще сезираме Конституционния съд

Борислав Сарафов: Ако бъдат приети промените в НПК, ще сезираме Конституционния съд - Tribune.bg
Снимка:

Това е открит опит за овладяване на съдебната система, каза още зам.-главният прокурор

„Предложени са пакет от законопроекти и то няколко - пет законопроекта, които предстои днес да се разгледат в правна комисия. Внимателно четох всички законопроекти и намирам основната част от предложените законопроекти са крайно противоконституционни. Предложените пакети законопроекти са противоконституционни, и ако бъдат приети, това ще е открито погазване и потъпкване с кални ботуши на Конституцията.“ Това заяви заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов в кулоарите на парламента относно предложените законопроекти за промяна на НПК.

Иван Гешев пред ученици от Перник: За да имаме силна държава - всички институции трябва да работят заедно

Сарафов обясни, че не само той, но и колегите, с които говори „считат, че това е открит опит за овладяване на съдебната система и отстраняване както на главния прокурор, така и председателите на ВКС и ВАС“. Заместникът на главния прокурор изрази надежда, че предложените промени се дължат по-скоро на непознаване на закона, а не „мисли за овладяване на съдебната система“.

Той подчерта, че има много текстове, които са противоконституционни. "По този ред, който е предвиден, не е необходимо да има достатъчно данни", каза той във връзка с механизма за разследване на главния прокурор.

Иван Гешев: От две години прокуратурата предупреждаваше, че ще е налице ръст на престъпността (ВИДЕО)

Сарафов е категоричен, че не е против да има механизми за разследване на главния прокурор. „Желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, те не могат да бъдат саморазправа“, подчерта той.

Той съобщи, че ако текстовете бъдат приети, КС ще бъде сезиран.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати