Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сарафов: „Каналджийството” е високоорганизирана престъпна дейност, има борси в Истанбул и Одрин

Закон и ред

Сарафов: „Каналджийството” е високоорганизирана престъпна дейност, има борси в Истанбул и Одрин

Сарафов: Каналджийството е високоорганизирана престъпна дейност, има борси в Истанбул и Одрин - Tribune.bg
БГНЕС

„Каналджийството” е високоорганизирана престъпна дейност и се прави от много хора, имащи различни функции, каза пред бТВ заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги и мигрантите, които искат да стигнат до Западна Европа, ги търсят. Те оставят в офиси или магазини пари от порядъка на 4-5-6 хиляди евро по системата „Хавала”. Тези суми се отблокират, когато мигрантът стига до определеното място, оттам се изпраща видеоклип или се обажда по телефона, че е пристигнал, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция”, посочи Сарафов.

Лицата стигат да българската граница, минават през оградата, откъдето ги поемат българи. По думите му мигрантите се качват на бус и се транспортират до българо-сръбската граница.  В тази престъпна дейност са заети много лица, допълни Сарафов. Той посочи, че трудно се противодейства на трафика с мигранти у нас, защото не се работи по тази линия.

Присъдите трябва да са по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата, защото те се налагат от съда. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление, добави той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати